Ambasada Cehiei, la Ierusalim. Netanyahu și Zeman, poziție

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Preşedintele ceh Milos Zeman şi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-au exprimat marţi speranţa în transferul cât mai rapid al Ambasadei Cehiei din Tel Aviv la Ierusalim, în pofida opoziţiei internaţionale şi europene faţă de astfel de transferuri, potrivit AFP.

Zeman şi Netanyahu au participat la Ierusalim la inaugurarea 'Casei Cehe', o instituţie fără statut diplomatic, destinată să reprezinte agenţiile guvernamentale şi să participe la manifestaţii culturale.

Preşedintele ceh, un susţinător fervent al mutării ambasadei cehe la Ierusalim, a spus că noua instituţie este un pas în plus în acest sens, după redeschiderea în mai 2018 a consulatului onorific la Ierusalim.

'Cred cu tărie că a patra mea vizită în Israel va fi prilejuită de deschiderea ambasadei cehe' la Ierusalim, a afirmat Zeman. Nu va fi doar o ambasadă cehă la Ierusalim, ci de asemenea o 'frumoasă tavernă cehă cu bere bună cehă', a spus în glumă el.

Astfel, Praga s-ar îndepărta de poziţiile europene cu privire la statutul Ierusalimului, una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian. Totuşi, decizia aparţine în principiu guvernului ceh şi nu preşedintelui.

Or, guvernul ceh a declarat că doreşte să respecte poziţia europeană în această problemă.

Poziția UE

La fel ca o mare parte a comunităţii internaţionale, UE consideră că statutul final al Ierusalimului trebuie reglementat prin negociere.

Disputa asupra statutului Ierusalimului şi prezenţa ambasadelor străine aici a fost relansată în decembrie 2017 când preşedintele american Donald Trump a rupt cu deceniile de consens internaţional, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat transferul, realizat mai târziu, al ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim.

Anunţul i-a încântat pe israelieni, care au văzut în aceasta o recunoaştere a unei realităţi istorice, şi i-a indignat pe palestinieni, care şi-au văzut negate revendicările faţă de Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului anexat şi ocupat de Israel.

De atunci, Guatemala şi Paraguay au urmat exemplul american, dar Paraguay a făcut ulterior un pas înapoi în chestiunii mutării ambasadei.

Netanyahu a spus la rândul său că speră să asiste anul viitor la inaugurarea Ambasadei Cehiei la Ierusalim, făcând o comparaţie măgulitoare între Republica Cehă şi SUA. 'Nu avem un prieten mai mare decât Cehia în emisfera estică', a spus el. Statele Unite se află în emisfera vestică în raport cu meridianul Greenwich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel