Ambarcațiuni în Delta Dunării. Amenințări după interzicerea celor de mare viteză

Este scandal în zona Deltei Dunării după ce Administrația Rezervației a făcut public un proiect de lege care interzice circulația ambarcațiunilor de mare putere cu motorul principal. 

Operatorii turistici din Delta Dunării, susţinuţi de majoritatea primăriilor din zonă, doresc menţinerea actualului Regulament de circulaţie a ambarcaţiunilor în Deltă şi susţin că vor solicita reorganizarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), dacă proiectul de modificare a hotărârii de Guvern nr. 538/2015 nu va fi retras săptămâna aceasta. 

Preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, a declarat miercuri că săptămâna viitoare va începe o acţiune de strângere de semnături pentru reorganizarea ARBDD, dacă autorităţile nu retrag până la sfârşitul acestei săptămâni propunerea de modificarea a hotărârii de Guvern nr. 538/2015 privind Regulile de acces şi circulaţie a ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Deltei. 

"Aşteptăm săptămâna aceasta ca propunerea de act normativ să fie retrasă. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, săptămâna viitoare vom începe să strângem semnături pentru desfiinţarea actualei ARBDD şi reînfiinţarea ei în conformitate cu principiile Omul şi Biosfera, astfel încât localnicii să facă parte din managementul Rezervaţiei. Ne dorim ca guvernatorul Rezervaţiei să nu mai fie numit, ci ales direct de populaţie", a precizat Iluşcă. 

APTDD spune că afacerile vor fi afectate

APTDD a transmis zilele trecute autorităţilor judeţului Tulcea şi Guvernului României o adresă în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de intenţia de modificare a hotărârii de Guvern nr. 538/2015. 

"Limitarea capacităţii motoarelor pentru navele şi ambarcaţiunile folosite în Delta Dunării va avea ca efect închiderea activităţilor economice desfăşurate în această zonă, va anula una dintre sursele de venit ale populaţiei locale, populaţie îmbătrânită şi în scădere, va afecta grav economia judeţului Tulcea", se menţionează în adresa semnată de conducerea APTDD. 

Adresa transmisă este asumată şi de Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, Asociaţia Primarilor din Delta Dunării, Asociaţia Armatorilor Delta Dunării şi de şapte primării din Deltă. 

ARBDD a publicat zilele trecute pe site-ul propriu propunerea de modificare a hotărârii de Guvern nr. 538/2015 privind Regulile de acces şi circulaţie a ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Deltei. 

"Noi nu interzicem circulaţia ambarcaţiunilor care au motoare de peste 100 cai putere. Dacă proiectul de hotărâre va intra în vigoare, ambarcaţiunile vor putea circula în zonele cu interdicţii cu ajutorul motoarelor auxiliare cu puteri mici", a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu. 

Muşetescu a menţionat că proiectul de act normativ nu face referire la căile navigabile şi nici la traseele turistice şi că viteza ambarcaţiunilor care circulă pe canalele şi lacurile Deltei va putea fi monitorizată la sfârşitul unuia dintre cele mai mari proiecte finanţate din fonduri europene, cel mai probabil peste patru ani, relatează Agerpres.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel