Alunecări de teren. Zeci de persoane, evacuate

foto: ISU Dâmboviţa
foto: ISU Dâmboviţa

Peste 20 de persoane au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren de la Văleni Dâmboviţa.

Peste 20 de persoane au fost evacuate la Văleni Dâmboviţa din cauza alunecării de teren care pune în pericol 12 case, a afectat două drumuri comunale, a dărâmat stâlpi de curent şi a rupt o conductă de apă, a declarat, marţi, pentru Agerpres, primarul din Văleni Dâmboviţa, Gheorghe Lungu.

Trei dintre familii fuseseră evacuate încă de sâmbătă, la rude, din cauză că alunecarea de teren le pune casele în pericol.

Deocamdată nu sunt case dărâmate, sunt afectate însă 11-12 case, iar o construcţie, care nu mai era locuită de mult, era folosită ca anexă, s-a dărâmat încă de acum două-trei zile, de când a început alunecarea. Familiile din casele afectate au fost evacuate, circa 20-21 de persoane. Acum alunecarea s-a mai oprit, pământul este îngheţat, dar dacă se va reactiva, vor fi mai multe persoane evacuate, a declarat primarul din Văleni Dâmboviţa, Gheorghe Lungu.

Stâlpi de curent doborâţi

Acesta spune că în sat au venit echipe de la Electrica pentru a remedia problemele apărute în alimentarea cu energie electrică, după ce mai mulţi stâlpi de curent au fost angrenaţi în mişcarea produsă de alunecare. În continuare, două drumuri locale sunt afectate de alunecarea de teren, iar maşinile nu mai au acces pe acestea. Marţi seara a fost dus în zonă şi un container-locuinţă.

Acum montăm acest container, dar e, practic, un vagon de tablă cu două geamuri şi o uşă, o să încercăm să montăm o duşumea, să vedem dacă o familie poate sta aici. Dacă nu, o să pună lucrurile aici şi îi găsesc o casă în sat, la cineva, să poată să stea acolo, a mai spus primarul Gheorghe Lungu. Autorităţile judeţene susţin că au luat măsuri ca utilităţile să fie asigurate, iar în zonă au fost trimişi specialişti care să evalueze situaţia în vederea dispunerii măsurilor necesare.

A îngheţat pământul, dar nu se ştie ce se va întâmpla

Sunt probleme la Văleni, a luat-o dealul la vale, cu mai multe case. Sunt mai multe case afectate, vreo 11. Deja vreo trei au fost evacuate zilele trecute. În zonă au fost echipe de la Compania de Apă, de la Electrica, să remedieze problemele, să nu rămână ceilalţi fără utilităţi. Dacă pământul a luat-o la vale, conducta magistrală de apă care era în zonă s-a fisurat, s-a spart. E foarte greu de ajuns acolo, dar cei de la Compania de Apă mi-au spus că au găsit o soluţie, ceva aerian, iar mâine o să rezolve, să dea drumul la alimentarea cu apă. Deocamdată am înţeles că alunecarea nu mai avansează, a fost mai frig azi noapte (luni spre marţi-n.r.), a mai îngheţat pământul, dar nu ştim ce se va întâmpla, depinde cum va evolua terenul acolo. În funcţie de cum va evolua alunecarea se va decide dacă vor fi şi alte persoane evacuate, a precizat, pentru Agerpres, preşedintele CJ Dâmboviţa, Daniel Comănescu.

[citeste si]

Conform ISU Dâmboviţa, în zonă au acţionat şi pompierii cu două motopompe pentru drenarea apei pluviale acumulate în urma alunecării de teren.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel