Urmărește emisiunea live



Alunecare masivă de teren la Azuga. ANAR intervine pentru degajare

Alunecare de teren. Foto: ISU Prahova
Alunecare de teren. Foto: ISU Prahova

O alunecare de teren s-a produs aseară, la Azuga, pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Albia râului Azuga a fost blocată. 

În cadrul măsurilor de intervenţie ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" pentru degajarea masei de alunecare din albia râului Azuga, Sistemul de Gospodărire a Apelor Prahova a deplasat în zonă, pe amplasament, excavatorul cu braţ lung, şi s-a început operaţiunea de degajare, în acest moment fiind creată o cale de scurgere pe drumul paralel cu albia râului Azuga, informează ANAR într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, Agerpres.

Totodată, reprezentanţii administratorului pădurii se află în zonă pentru degajarea masei lemnoase. Cauzele exacte ale alunecării vor putea fi stabilite de către experţi, în baza unui studiu şi a unei expertize, la solicitarea proprietarului de teren, precizează ANAR. Instituţia reaminteşte că, în seara zilei de 10 aprilie 2020, s-a produs o alunecare masivă de teren în localitatea Azuga, judeţul Prahova. Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei şi înregistrării de inundaţii.

Din primele informaţii ale ANAR, situaţia se prezintă astfel:

Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a opturat albia pe o lungime de 70-80 metri şi are o înălţime de aproximativ 3 metri. Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secţiunea Staţia Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuaţi. Masa alunecării conţine şi material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat.

Sâmbătă, directorul general al ANAR, Ervin Molnar, însoţit de reprezentanţi din cadrul ANAR, Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău - Ialomiţa şi Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova, s-a deplasat în teren, în vederea luării măsurilor pentru asigurarea scurgerii apei râului Azuga.

Măsuri de urgență 

A fost evaluată situaţia existentă şi s-au stabilit stabilit primele măsuri de intervenţie în regim de urgenţă.

ANAR precizează că nu are atribuţii privind gestionarea alunecărilor de teren. Reprezentanţii ANAR intervin conform atribuţiilor, ca administrator al albiei minore a cursului de apă Azuga, pentru asigurarea scurgerii apei şi evitarea formării unei acumulări în spatele volumului de ebulment al alunecării, cu risc de producere de inundaţii a obiectivelor socio-economice din aval.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel