Alunecare de teren într-o localitate din Dâmbovița. Ploile torențiale continuă: Avertizări de cod galben și portocaliu

Noi localități din Dâmbovița sunt afectate de urmările precipitațiilor abundente.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Vulcana Băi a informat autoritățile județene că în satul Vulcana Băi (“intrarea Mioarelor”, nr.2), s-a produs o alunecare de teren de circa 5 metri, calea de acces a devenit impracticabilă, cu tendință de progresie spre gospodării (trei case și două anexe fiind în pericol), scrie dbonline.ro.

Astăzi, în zona afectată, s-a deplasat și Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița, care a și emis Ordinul Prefectului în vederea deplasării comisiei de specialitate pentru constatarea pagubelor. Potrivit meteorologilor, ploile abundente și în aversă vor continua cel puțin până în dimineața de 2 iunie, iar estimările arată o lună iunie deosebit de capricioasă și instabilă. Totodată, bazinele superioare ale râurilor Argeș și Ialomița sunt sub avertizări cod galben și pericol de inundații.

Zeci de râuri din aproape toate zonele țării sunt vizate de o avertizare cod galben de inundații valabilă de luni până miercuri, la prânz. 

Cod galben și cod portocaliu

Hidrologii au instituit cod galben de inundații și vorbesc despre scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Bzunele hidrografice afectate sunt Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna și râurile din Dobrogea.

O altă avertizare cod portocaliu este valabilă începând de luni, la ora 14.00, până marți, la ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Dâmboviţa – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Pecineagu - amonte Ac. Văcăreşti (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova), Prahova – bazin superior (judeţul Prahova), râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).

Avertizarea hidrologică cod portocaliu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale. Specialiștii spun că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel