Alro, la un pas de ÎNCHIDERE. Semnal de alarmă, mii de angajați în pericol

alro slatina
alro slatina

Preşedintele Sindicatului 'Aluministul' din cadrul Alro Slatina, Constantin Popescu, a susţinut vineri, într-o conferinţă de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă în vara acestui an în principal din cauza costurilor cu energia, în preţul căreia sunt incluse şi certificatele verzi. 

Popescu a menţionat că dificultăţile sunt determinate şi de scăderea cotaţiei aluminiului la bursa din Londra, de scăderea vânzărilor în contextul internaţional al apariţiei noului coronavirus, precum şi unor măsuri impuse de SUA şi China pentru importurile de aluminiu.

'Alro trece prin momente foarte grele, ne aflăm în situaţia unui colaps datorat mai multor elemente. Unul dintre cele mai importante este că, în ultimii trei ani, preţul la energie a crescut cu 50% peste preţul energiei din Germania, din Franţa, din alte state care au întreprinderi similare. În afară de asta, scăderea preţului LME - ului (cotaţia aluminiului la bursă), care parcă e dictat de cineva, coronavirusul care a dus la scăderea vânzărilor, măsurile impuse de către China şi SUA statelor europene în ceea ce priveşte importurile de aluminiu, au dus ca Alro sa ajungă în această situaţie', a arătat Popescu.

Mii de angajați afectați

Liderul sindical a afirmat că de Alro Slatina depind în mod direct 5.000 de angajaţi şi în mod indirect alte 20.000 de persoane. 'Situaţia este disperată şi, după cum ştiţi, la Alro sunt 5.000 de oameni care depind direct de Alro, iar 20.000 de oameni în amonte şi în aval care trăiesc din existenţa acestei întreprinderi şi fac afaceri cu întreprinderea. Ce ar însemna ca Alro să se închidă: 5.000 de oameni trimişi în şomaj, în sărăcie', a susţinut Constantin Popescu.

Sindicalistul a mai spus că Alro nu solicită ajutor de stat, ci sumele plătite pentru certificatele verzi.

'Noi nu solicităm un ajutor de stat, noi solicităm să ni se acorde ceea ce am plătit noi către statul român şi către Uniunea Europeană. Cu toate că, din toţi aceşti bani pe care i-am plătit ni se returnează decât 75% din suma totală, iar aceşti bani, de fapt, includ compensarea costurilor certificatelor cu CO2. Marii producători de energie neregenerabilă au incluse în preţul lor şi certificatele verzi. Certificatele verzi, în ultima vreme, au crescut de la 5 până la 29 de dolari, făcând practic insuportabilă susţinerea lor de către întreprindere. Ceea ce solicităm noi astăzi este ceea ce alte state, 11 state din Uniunea Europeană, aplică această compensare din 2012. Este vorba despre Slovacia, Grecia, Polonia, Franţa, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Belgia, Lituania, Luxemburg, Norvegia şi Marea Britanie.'

'Este vorba despre păstrarea competitivităţii, nu faţă de statele din afara UE, ci faţă de celelalte state din UE cu industrie energointensivă. Adică este vorba despre marii consumatori de energie care, în afară de faptul că consumă energia statului şi plătesc taxe şi impozite, statului român Uniunea Europeană îi conferă nişte certificate pe care aceştia le vând. Iar din banii obţinuţi, 50% merg la Fondul de Mediu, 29% merg la bugetul de stat, 6% se face venit pentru fond de mediu pentru proiecte viitoare şi doar 15% constituie banii care se dau către marii consumatori', a detaliat Constantin Popescu.

Ar putea avea loc proteste

Liderul sindicatului 'Aluministul' a spus că în viitor ar putea avea loc proteste la Slatina şi la Bucureşti dacă situaţia nu va fi rezolvată. 'Povestea este în felul următor: dacă Guvernul României şi celelalte entităţi ale statului răspunzătoare de soarta industriei, de soarta cetăţenilor, nu iau măsurile urgente şi cele corecte faţă de o politică normală a industriei româneşti, noi în luna august ne vom închide (...) Dacă problemele nu se vor rezolva, vom demara acţiuni de protest atât aici, cât şi la Bucureşti şi dacă situaţia o impune, vom opri activitatea total în unitatea economică ca să închidem noi uzina şi nu a fi închişi de interesele perfide ale unei politici economice deficitare', a adăugat Popescu.

În luna ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, după o vizită la Alro Slatina, că această companie va primi anual circa 40 de milioane de euro prin schema de ajutor pentru sprijinirea consumatorilor industriali prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, de această schemă de ajutor urmând să beneficieze şi alte unităţi industriale din ţară. 'Domnul ministru al Mediului a făcut o chestiune declarativ-politică prin care a spus că vrea. (...) Ştiu că nu au luat măsurile pe care au declarat că le vor lua. Ştiu că vor să-şi deroge competenţele şi să împingă o lege în Parlament şi nu să dea o ordonanţă de urgenţă. Să împingă o lege în Parlament prin care să amâne şi mai mult acordarea acestor compensaţii ca să ne ducem de tot', a mai spus liderul sindicatului 'Aluministul', potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel