Alina Gorghiu: Victorie la APCE privind legea ONG-urilor

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cere României să respingă proiectul de lege al PSD care impunea ONG-urilor raportări financiare suplimentare în cazul în care nu vor fi operate în text recomandările Comisiei de la Veneţia.

Decizia vine în urma votului în unanimitate la textul pe care l-am amendat marţi la reuniunea Comisiei Juridice a APCE, de la Reykjavik, Islanda: "The Assembly calls on Romania and Ukraine to reject the recently proposed draft laws imposing additional financial reporting obligations on NGOs unless they have been amended according to the recommendations of the Venice Commission and the OSCE Office for Democratic Institutions (see, respectively, Opinions No. 914/2017 and 912/2018) and to submit them to broad public consultations," precizează senatorul PNL, Alina Gorghu într-un comuncat de presă

Victoria de astăzi în cadrul raportului "How can inappropriate restrictions on NGO activities in Europe be prevented?" (Raportor: dl Yves Cruchten, Luxembourg) denotă că inclusiv partenerii externi nu vor să mai vadă cum PSD-ALDE dărâmă pas cu pas imaginea ţării şi blochează abuziv orice formă de protest la adresa lor.

Vezi si: Plângere penală. Orban, scandal la ședința PNL. Chirieac: Ar fi un mare câștig

Aştept de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, singurul răspuns la o asemenea decizie, cât mai rapid: controversatul proiect de lege al PSD împotriva ONG-urilor să fie respins definitiv!

Mă refer la acea iniţiativă legislativă pe care PSD-ALDE se tot chinuie să o ascundă la Camera Deputaţilor până la un moment oportun în care ar fi putut să forţeze un vot favorabil.

Să ne amintim că doar în urmă cu două luni, Comisia de la Veneţia, în opinia formulată în cadrul sesiunii desfăşurate pe 16 - 17 martie, preciza cât se poate de clar că unele măsuri din noul proiect sunt disproporţionate şi trebuie eliminate. Erau criticate obligaţiile de raportare financiară propuse în proiectul PSD, precum şi sancţiunile dorite pentru nerespectarea lor.

Astăzi, însă, ni se transmite cu subiect şi predicat că PSD-ALDE trebuie să înceteze epurarea organizaţiilor civice pe criteriile agreate de ei, contrare unei democraţii de nivel european. Subiectul a captat un mare interes, motiv pentru care Raportul va fi discutat în plenul APCE chiar în sesiunea din luna iunie. În acest context, prin intervenţia pe care am avut-o în cadrul reuniunii, am arătat că recomandările Comisiei de la Veneţia nu au fost implementate încă în textul de lege propus, deşi ele ar trebui să fie obligatorii pentru un stat care doreşte să promoveze democraţia. Un alt aspect pe care l-am semnalat a fost lipsa iniţierii unor dezbateri pe această temă, precum şi faptul că vorbim de un proiect care se află încă din sesiunea trecută la Camera Deputaţilor, for decizional.

Pe de altă parte, sincer, nu mi se pare corect ca APCE să devină colacul de salvare al României pentru fiecare derapaj al celor din PSD-ALDE, dar este necesar şi util atât timp cât, la Bucureşti, majoritatea parlamentară pare că e pe alt continent, a mai precizat senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel