Suedia: Pericol pe coaste. Invazie otrăvitoare

Descriere foto:

Algele albastre-verzi otrăvitoare s-au răspândit de-a lungul coastelor Suediei.

Vara călduroasă din 2018 a determinat o răspândire rapidă a algelor albastre-verzi de-a lungul coastelor Suediei, iar autorităţile locale au recomandat rezidenţilor şi turiştilor să nu facă baie în mare, a raportat joi postul suedez de televiziune SVT, citat de Xinhua.

Aceste alge otrăvitoare provoacă stare de greaţă, febră, episoade vomitive şi alergii atunci când intră în contact cu pielea. Situaţia cea mai gravă a fost raportată în sudul Suediei. 'Recomandăm oamenilor să nu înoate în acele ape tulburi sau în orice zonă în care pot vedea o explozie de alge', a declarat Caroline Schonning, microbiolog la Agenţia suedeză pentru sănătate publică. Algele albastre-verzi emit toxine care pot fi dăunătoare oamenilor, în special copiilor, întrucât aceştia sunt mai sensibili decât adulţii. Şi animalele sunt sensibile la acele toxine.

Fenomen agravat de vânt

În presa internaţională au existat relatări despre câini care au murit din cauza algelor. Această vară extrem de călduroasă din nordul Europei a determinat o încălzire a apei mării până la valori de 25 de grade Celsius. Potrivit SVT, aceasta este temperatura perfectă pentru ca algele albastre-verzi să se înmulţească într-un ritm accelerat. Fenomenul din sudul Suediei este agravat şi de vânturile foarte slabe înregistrate în această perioadă. Din acest motiv, suprafaţa mării rămâne aproape nemişcată şi favorizează înmulţirea accelerată a algelor.

Potrivit cercetătorilor, situaţia va atinge punctul culminant în acest weekend, apoi fenomenul va scădea în intensitate săptămâna viitoare, odată cu sosirea în regiune a unei mase de aer rece şi a vânturilor.

Vezi și: Caniculă în Europa. Avertisment: Ce a apărut pe un râu din Germania
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22