EXCLUSIV  Alfred Bulai: Vrem sau nu vrem în Schengen? Dacă da, asta trebuie să facem!/ Vâlcu a identificat o problemă

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Sociologul Alfred Bulai a explicat, în cadrul podcastului Nod în Papură de la DC NEWS TV, ce trebuie să facă România dacă vrea să adere la spaţiul Schengen, pentru a forţa mâna Austriei. Jurnalistul Val Vâlcu a identificat, însă, o problemă. 

"Spun o chestie simplă. Întrebarea fundamentală este: vrem sau nu vrem în Schengen? 

Dacă vrem în Schengen, atunci noi trebuie să presăm şi să luăm contramăsuri împotriva Austriei şi a altor state potenţial împotrivă, dar care pot conta major şi care pot fi un instrument de negociere cu celelalte state. 

Problema este următoarea. Cum fac să blochez şi să anunţ Austria că va avea un adversar important în tot ce are ca proiecte care ţin de Bruxelles? Aşa trebuie lucrat. Doar reacţiile de genul acesta nu sunt bune", a punctat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

"În măsura în care funcţionarilor tăi publici le tremură nădragii când vine unul din afară, nu ai niciun mijloc. Doi la mână, eu mă gândesc că şi la corupţie au o scuză. Vine replica aia "e o firmă de acolo, nu poţi să nu o laşi". El şi-a luat mica şpagă, o nepoată angajată, un cumnat băgat pe acolo, şi zice că nu a putut, trebuie... Şi are şi impunitate, se gândeşte că nu vine DNA acolo, că sunt firme occidentale, dacă vine DNA se blochează tot", a replicat Val Vâlcu. 

"Chestia asta, modalitatea asta de a conduce economia şi societatea, este o constantă în politica românească. La urma urmei, s-a cimentat chestia asta. Noi am fost în permanenţă mai atenţi, mai ales când a început DNA-ul să lucreze mai intens şi să vedem capitalul românesc pus la zid. Din punctul ăsta de vedere, tu poţi, ca ţară, dacă ai verticalitate, în primul rând să tratezi la fel firmele cu capital străin şi pe cele cu capital românesc. Nu zic că m-aş aştepta să existe un sprijin pentru capitalul românesc, mie aşa mi s-ar părea normal. Dar să fie măcar tratament egal. E de domeniul evidenţei ce spui tu, că firmele străine, alea mari, nu sunt amendate. Dacă vorbeşti cu oameni de afaceri, o să spună că unul român, care are o făbricuţă, care contează cât de cât, este controlat şi de 4-5 ori pe săptămână câteodată. La străini, poate au intrat de 4-5 ori în toată istoria activităţii lor", a mai explicat Alfred Bulai. 

Pentru mai multe informaţii despre eşecul aderării la Schengen, despre schimbarea la faţă a lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, sau despre cum sunt văzuţi românii în străinătate, vezi VIDEO MAI JOS: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel