Alexis Tsipras, aplaudat și huiduit la Strasbourg. Ce a declarat premierul grec

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că guvernul său va continua eforturile de reformă, informează Reuters. Acesta a fost primit deopotrivă cu aplauze și huiduieli.

Șeful executivului de la Atena le-a spus totodată eurodeputaților că referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a soluționa criza într-o manieră sustenabilă din punct de vedere social și economic. Tsipras a adăugat că decizia poporului său de respingere a propunerilor creditorilor internaționali nu înseamnă o despărțire de UE, ci o întoarcere la valorile europene.

"Îmi asum pe deplin responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni și vreau să vă asigur că grecii au depus în ultimii cinci ani eforturi extrem de mari, care i-au epuizat", a declarat Tsipras, potrivit agenției ANA-MPA.

El a mai atras atenția că reformele trebuie să permită o împărțire a poverii, să creeze locuri de muncă și să încurajeze antreprenoriatul. Șeful guvernului de la Atena a subliniat totodată că datoria publică a Greciei trebuie făcută să devină sustenabilă.

Citește și: Martin Schulz și Jean-Claude Juncker, mesaje tranșante cu privire la soarta Greciei după referendum

"Este nevoie de un acord care să ne permită să zărim luminița de la capătul tunelului, cu reforme credibile, dar care să redistribuie în același timp povara și pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit EFE. El a acuzat în același timp că banii primiți până acum de Grecia ca împrumuturi nu au ajuns niciodată la cetățeni, ci au fost folosiți pentru salvarea băncilor.

'Vrem un acord care să prevadă reforme credibile și cu cât mai puține măsuri de austeritate, dar cu o agendă de creștere economică. Propunerea noastră prevede de asemenea chestiunea restructurării datoriei. Nu ar trebui s-o considerăm un subiect tabu", a spus el.

Premierul elen s-a declarat totuși 'încrezător' că Atena va putea răspunde 'în următoarele două-trei zile' obligațiilor sale, 'în interesul Greciei și al zonei euro', potrivit AFP. "Nu vom lăsa Europa să se divizeze", a adăugat șeful guvernului grec, făcând apel la asumarea unei 'responsabilități istorice' pentru a nu permite o astfel de ruptură a UE.

În discursul său — primit deopotrivă cu aplauze și huiduieli — Tsipras a acuzat că țara sa a fost un laborator în care s-au făcut experimente eșuate pe tema austerității.

Alexis Tsipras a fost audiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile după referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii țării — UE, BCE și FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel