Alex Coita, după moartea generalului Soleimani. Mutare ȘOC. Ce se întâmplă cu România

Rodica Mitu / 03 ian 2020 / 20:52 Salveaza PDF Comentarii
Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a transmis un mesaj după asasinarea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

„Uciderea numărului doi iranian prin ordin direct al Președintelui Trump este o mutare-șoc cu grad semnificativ de risc, dar care nu schimbă în mod fundamental logica din Orientul Mijlociu”, și-a început astfel Alex Coita mesajul publicat pe contul de Facebook vineri seară.

„Prin această mutare de forță”, a continuat Alex Coita, „SUA pune piciorul în prag și arată Teheranului că nu va mai tolera provocări în zonă. Este și un avertisment la adresa puterilor precum Rusia sau China care ar fi tentate să se alinieze cu Iranul. Mai degrabă decât un efect de radicalizare a poziției Teheranului, putem vorbi de o măsură de îngrădire (containment) a Iranului. Interesul SUA este de a limita influența și capacitatea disruptivă a acestui stat, sponsor asumat al unor grupări paramilitare care au derulat de-a lungul timpului acțiuni cu caracter terorist”.

În opinia lui Alex Coita, „acest act mută în mod semnificativ atenția opiniei publice americane de la procedura de punere sub acuzare a Președintelui Trump la scena externă. O implicare mai consistentă a SUA în plan internațional constituie o ocazie inclusiv pentru România de a-și consolida poziția în context euro-atlantic și de a fi mai prezentă ca actor regional în logica parteneriatului strategic cu SUA”.

„Lichidarea lui Suleimani este un șoc, dar nu sunt motive de panică. Dimpotrivă, ar putea genera oportunități de speculat pentru România”, a conchis Alex Coita.

Consiliul Suprem pentru Securitate Naţională din Iran a avertizat, vineri seară, că va răzbuna moartea generalului Qassem Soleimani, ucis de armata americană în Bagdad, informează Le Figaro.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29