ALERTĂ Şoferi. Codul Rutier se schimbă sâmbătă. Începe vânătoarea de permise

Anca Murgoci / 11 oct 2019 / 21:04 Salveaza PDF Comentarii

Începând de sâmbătă, 12 octombrie 2019, Codul Rutier se schimbă. Șoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi.

Fără telefon la volan. Fără telefon la volan. Fără telefon la volan! Repetăm până ne asigurăm că pătrunde informația în conștiința tuturor conducătorilor auto.

Modificările legislative ce intră-n vigoare de sâmbătă, 12 octombrie, au menirea de a trage un semnal de alarmă, iar scopul este acela de a reduce numărul evenimentelor negative din trafic.

Nu intenționăm să colecționăm permise de conducere, ci ne dorim să creștem gradul de siguranță al tuturor participanților la trafic.

Când este permisă folosirea telefonului

 

Fiindcă ne-ați întrebat, facem precizarea că la semafor este permisă 'butonarea' telefonului sau ajustarea rutei GPS-ului, întrucât în lege este menționat faptul că este interzis conducătorului să țină în mână sau să folosească cu mâinile în orice mod telefonul mobil (sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video), în timpul conducerii vehiculului AFLAT ÎN MIȘCARE.

Colegii noștri au desfășurat și astăzi activități de informare, prin distribuirea de pliante, discuții cu șoferii, chiar și interviuri acordate reprezentanților mass-media.

S-au înăsprit sancțiunile tocmai pentru a descuraja neglijența și distragerea atenției șoferilor, inclusiv (sau mai ales) prin realizarea unei transmisiuni în direct pe rețelele de socializare.

Astfel, reiterăm: este interzisă ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare.

Nerespectarea noilor prevederi se sancționează cu patru puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă.

Vă reamintim că pentru nerespectarea prevederilor legale vor fi sancționați cu amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește.

"Viața are prioritate" nu este doar un slogan și numai împreună putem îndeplini acest obiectiv”, a transmis Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24