Alertă sanitar-veterinară! Gripa aviară, confirmată la o lebădă de vară, în județul Călărași

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în România. 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călăraşi a fost notificată telefonic despre prezenţa în localitatea Postăvari, județul Călărași, pe malul Lacului Postăvari, a unui cadavru de lebădă. Un medic veterinar oficial s-a deplasat în regim de urgenţă şi a constatat prezenta unui cadavru lebădă, în vârstă de 10 luni, în putrefacţie.

Nu a fost constatată prezenţa altor cadavre de lebede şi/sau alte păsări sălbatice sau domestice.

A revenit gripa aviară 

Specialiștii au prelevat probe și le-au trimis la laborator. Așa s-a descoperit că este vorba despre gripa aviară. 

”Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti. Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat şi în România de către IDSA prin Buletinul de analiză nr. 16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic 20 Frumuşani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi la o lebădă de vară”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ce măsuri s-au luat 



Au fost impuse restricţiile preliminare şi măsurile de biosecuritate conform prevederilor Art. 7 şi urmează să se aplice măsurile la confirmare prevăzute la Secţiunea 2 din Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului, în ceea ce priveşte normele pentru prevenirea şi controlul anumitor boli listate.

În decursul anului 2021 (prima jumătate), au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi 7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş şi Ilfov, Mureş, Harghita.

Ce este gripa aviară 



Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale şi rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, aşa că joacă un rol major în evoluţia, întreţinerea şi răspândirea acestor virusuri.

Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări.

Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel