Alertă rujeolă! Medic: Suntem pe un teren minat

Rujeola
Rujeola

Medicul Tudor Ciuhodaru de la UPU Iași avertizează cu privire la epidemia de rujeolă. 

Iată în zece puncte ce trebuie să știți, potrivit lui Tudor Ciuhodaru: 

”1. Boală infecţioasă acută produsă de virusul rujeolic. La neimunizaţi evoluţia este adesea severă şi cu letalitate majoră.

2. Extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.

3. Evoluează endemoepidemic cu epidemii mai extinse la 3-5 ani.

4. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Are o sensibilitate crescută la căldură şi ultraviolete. Are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe.

5. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.

6. Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.

(w670)

7. Măsurile de prevenţie constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare.

8. Intervalul de timp scurs între momentul infectării şi momentul apariției primelor simptome poate varia între 7 și 18 zile.

9. Simptomele definitorii ale pojarului sunt febra înaltă (ce se normalizează în câteva zile) şi erupţia ca focul. Mai précis pete de diferite dimensiuni (mici, cât gămălia unui ac sau mai mari până la 1-3 cm), de culoare roz/roșu, neregulate, ușor ieșite în relief, catifelate la palpare, care dispar la apăsare și au tendința să se unească între ele. Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut.

Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor.

10. Tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temepraturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări).”

Medicul Tudor Ciuhodaru a afirmat că ”dozele și ritmul de administrare sau alte soluţii terapeutice stabilesc întotdeauna de către medic”, 

Sunt 2 măsuri simple ce trebuie aplicate de urgenţă. Schimbarea politicilor educaţionale şi a celor privind medicamentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel