Alertă de gripă aviară în România. Focar secundar, confirmat

Loredana Brumă / 18 ian 2020 / 23:01 Salveaza PDF Comentarii
Gripa aviară
Gripa aviară

Un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat la o altă fermă de găini ouătoare, situată pe aceeași platformă din județul Maramureș, unde a fost diagnosticat miercuri focarul primar.

Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, cele două ferme de găini situate pe platforma Seini folosesc același mijloc de transport al dejecțiilor.

„În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeași platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020)", au anunțat autoritățile sanitar-veterinare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureş, întrunit de urgență, a aprobat măsuri pentru toate fermele aflate pe platformă, 8 de păsări și una de porci. Astfel, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută, la fel ca și măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport.

De asemenea, sunt aplicate măsuri suplimentare de supraveghere și control la exploatațiile din afara zonelor de restricţie, astfel încât să se poată interveni rapid în cazul depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

„Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea", au mai anunțat autoritățile veterinare, relatează Mediafax. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24