Urmărește emisiunea live


Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, lovitură din partea justiției

Un tribunal din Rusia a confirmat condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri, a lui Aleksei Navalnîi, un verdict ce l-ar putea împiedica pe cel mai cunoscut opozant al Kremlinului să candideze la alegerile prezidențiale din primăvara lui 2018, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul regional din Kirov (900 km est de Moscova) a respins apelul lui Navalnîi, găsit vinovat la începutul lui februarie de deturnarea în 2009 a circa 400.000 de euro în dauna unei societăți publice de exploatare forestieră, pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Comisia electorală centrală a avertizat deja că verdictul de miercuri l-ar putea împiedica pe bloggerul anticorupție să-și pună în practică intenția de a candida la scrutinul prezidențial de anul viitor.

'Un cetățean rus nu are dreptul de a participa la alegeri dacă a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte grave și dacă pedeapsa nu a fost executată integral până în ziua scrutinului', a declarat pentru agenția TASS Maia Grișina, o înaltă oficialitate din cadrul Comisiei.

În schimb, mâna dreaptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov, a dat asigurări pe Facebook că decizia tribunalului 'nu are efect' asupra candidaturii opozantului.

Opoziția acuză înscenarea procesului

Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa, fie ea cu suspendare sau nu.

Aleksei Navalnîi a fost deja condamnat în acest dosar la aceeași pedeapsă în 2013. În februarie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a considerat însă această decizie 'arbitrară', estimând că există temeiuri puternice de a crede că inculparea și condamnarea au fost 'de natură politică'.

Curtea Supremă a Rusiei a anulat în noiembrie condamnarea inițială și a retrimis dosarul la tribunalul de primă instanță.

Aleksei Navalnîi a fost și la originea unor manifestații anticorupție care au strâns zeci de mii de persoane la Moscova și în alte orașe pe 26 martie, și în urma cărora a fost încarcerat timp de 15 zile. Opozantul fost spitalizat după ce a fost atacat joia trecută cu un spray cu un colorant verde, care i-a afectat grav vederea la un ochi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel