Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, a primit Premiul Saharov

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, aflat în detenţie, a fost distins miercuri cu Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire, anunţă Parlamentul Uniunii Europene.

„Aleksei Navalnîi este câştigătorul de anul acesta al Premiului Saharov. A luptat neîncetat împotriva corupţiei regimului Vladimir Putin. Acest lucru l-a costat libertatea şi aproape viaţa”, a declarat David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, potrivit Teitter.

„Distincţia acordată astăzi recunoaşte curajul său imens. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea sa imediată”, a subliniat David Sassoli, informează Politico.

Aleksei Navalnîi a fost propus pentru acordarea Premiului Saharov de grupul Partidului Popular European (PPE) şi de cel Înnoim Europa, pentru „curajul manifestat în lupta pentru libertate, democraţie şi drepturile omului”.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu.

Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. Disidentul rus este vizat de încă două anchete, pentru „activităţi extremiste” şi „atingere adusă drepturilor cetăţenilor”.

Premiul Saharov pentru Libertatea Gândirii al Parlamentului European – numit după fizicianul și disidentul politic sovietic Andrei Saharov – a fost lansat în 1988 pentru a „onora indivizi și organizații excepționale care apără drepturile omului și libertățile fundamentale”, potrivit Parlamentului European. Câștigătorii anteriori au inclus figuri din opoziția din Belarus, Nelson Mandela și Malala Yousafzai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel