Alegerile la Colegiul Medicilor, aruncate în aer de Sorin Paveliu - exclusiv

Colegiul Medicilor din România (CMR) se află în prag de alegeri (23 noiembrie), mandatele șefilor tututor colegiilor teritoriale ajungând la final.

Cei care conduc Colegiul Medicilor de ani buni vor să mai stea un mandat și pentru acest lucru trebuie schimbată legea. Problema este că înscrierile trebuiau făcute pe legea actuală, lucru care nu 'prea' s-a respectat.

Legea Sănătății, mai exact art. 449, strică planurile unora, menționându-se că un președinte de CMR poate sta în funcție doar două mandate succesive (opt ani). În acest moment, s-a propus schimbarea actului normativ. Așa că a fost propus un nou articol de lege care permite președintelui CMR să candideze indiferent de numărul de mandate.

Reacții generate

Doctorul Sorin Paveliu atrage atenția și scoate din ecuție, bazându-se pe lege, pe oamenii care au fost la conducere ani buni.

"În momentul de față, legea în vigoare interzice medicilor care au îndeplinit două mandate în conducere să mai candideze pentru al treilea mandat consecutiv. În același timp, există și un proiect de lege aflat la promulgare la Președinție - care momentan nu are valoare juridică - dar care ridică această interdicție. Cei care se află în situația de a li se interzice candidatura, astăzi fiind termenul limită, forțează legea și spun că ar trebui să fie lăsați să candideze având în vedere că legea se va schimba. Ei nu vor să accepte faptul că legea este lege. Drept urmare, au găsit de cuviință ca vineri să dea o informare care, de fapt, este o dezinformare pentru că au instigat Comisiile Electorale să le accepte candidaturile, deși nu aveau niciun drept să o facă. După ce a început procesul electoral, nu este normal ca tu care ești cel pus în cauză, candidezi și ți se interzice, tu să dai o interpretare către Comisiile Electorale ca să îți accepte candidatura. A fost o ingerință grosolană", a spus Sorin Paveliu în exclusivitate pentru DC News.

"Forțarea legii este făcută cu rea intenție. Nu doar că apără interesul lor, dar este făcută astfel încât să ducă la anularea alegerilor. Cei care acum sunt incompatibili ocupă locul celor care ar putea fi aleși. (...) În felul acesta, alții - care ar fi avut dreptul să fie votați... nu vor fi votați", a mai zis Sorin Paveliu.

Doctorul Sorin Paveliu solicită Comisiei Electorale a Municipiului Bucureşti să respingă până cel târziu 24 noiembrie (data de validare a candidaturilor) acele candidaturi ale persoanelor care au exercitat două mandate consecutive până în prezent. 

Promulgare pe repede înainte

Lucrurile au fost făcute astfel încât noua lege să intre în vigoare înainte de expirarea actualelor mandate de conducere a CMR, astfel încât șefii de CMR să rămână în funcție în continuare. Modificarea legislativă mai are un singur pas pentru a intra în vigoare – promulgarea de către Klaus Iohannis.

Amintim că medici din țară i-au adresat președintelui României o scrisoare deschisă, în care solicită retrimiterea actului în Parlament pentru o dezbatere serioasă. Semnatarul scrisorii, Sorin Paveliu, expert în probleme de politici de sănătate al Societăţii Academice din România, i-a explicat șefului statului cum, în şedinţa din 28 octombrie 2015, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (nr. 656/2015). Parlamentarii au fost chemaţi să modifice forma actuală a Legii 95/2006 (aşa cum a fost ea modificată în 21 ianuarie 2007 prin Ordonanţa de Urgenţă 72/2006), care prevedea că atât pentru CMR, cât şi pentru Colegiul Farmaciştilor, "numărul de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional, cu excepţia mandatului de membru în Adunarea generală (...) şi Adunarea generală naţională, este de maximum două mandate succesive".

Prin proiectul de lege menţionat, numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional urmează a se stabili chiar sub conducerile actuale, aflate în conflict moral de interese – permiţând acestora modificarea Regulamentului de funcţionare al colegiilor înainte de data oficială de declanşare a alegerilor (23 noiembrie 2015 – în cazul CMR).

Mai multe informații AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel