Alegerile europene nu sunt atât de importante în acest colț de Europă. Prezență la vot de 3,1%

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Peter Hanzes
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Peter Hanzes

Află unde alegerile europene nu stârnesc interesul de vot al locuitorilor.

Ziua lui Jozef Fratel a început cu un drum la o conductă de apă comună care ieșea din peretele acoperit de funingine al clădirii sale.

Jozef, șomer, în vârstă de 47 de ani, locuiește într-un apartament cu prietena sa și cu fiul lor. Exista curent electric, dar nu și apă curentă.

Ultima dată când a votat la un scrutin de orice fel a fost "poate" acum 20 de ani.

La fel ca majoritatea oamenilor din Luník IX, un cartier sărăcăcios de romi de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime din Slovacia, Košice, el nu plănuia să voteze la viitoarele alegeri europene.

Nu are sens pentru el să voteze, deoarece Uniunea Europeană nu a schimbat absolut nimic în viața lui, a spus Fratel.

Acest colț îndepărtat din estul Slovaciei - la doar 90 de minute de mers cu mașina de granița cu Ucraina, într-una dintre cele mai sărace regiuni ale UE - este departe de complexitatea politicii de la Bruxelles.

Nivel mare de șomaj

Locuitorii din Luník se confruntă cu un șomaj galopant - mai mult de jumătate din populația activă nu are un loc de muncă, potrivit autorităților locale - și condiții dificile de locuit. Mulți locuiesc în apartamente decrepite și supraaglomerate, cu aproximativ o duzină de persoane în medie pe apartament, potrivit autorităților locale.

În Slovacia, ca în majoritatea țărilor europene, alegerile europene atrag mult mai puțini oameni la urne decât alegerile naționale. Dar, situația este deosebit de gravă în Slovacia, care a fost mereu cea mai slabă din clasă de când a aderat la UE în 2004, cu cea mai scăzută prezență la vot din cadrul blocului electoral la fiecare alegere pentru Parlamentul European.

Doar 137 din cei 4.419 alegători înregistrați în Luník IX au participat la alegerile UE din 2019 - o prezență la vot de 3,1 %.

Cartierul este ascuns pe un deal, separat de restul orașului de o autostradă.

Majoritatea localnicilor nu dețin mașini. Pentru a ajunge în centrul orașului pentru cumpărături sau pentru a se ocupa de treburi administrative, ei trebuie să ia un autobuz special, separat de restul sistemului de transport public din oraș.

Localnicii spun că au observat unele îmbunătățiri în ultimii ani, impulsionate de un nou primar care provine din comunitatea romă și de organizațiile neguvernamentale.

Grămezile de gunoaie care se aflau în fața blocului principal de apartamente și care se întindeau aproape până la ferestrele de la primul etaj au fost îndepărtate și înlocuite cu un loc de joacă.

Locuitorii spun, de asemenea, despre cartier că se simte mai sigur datorită instalării iluminatului public și a camerelor de supraveghere. Până de curând, majoritatea taxiurilor nu veneau la Luník IX. Acum, câteva persoane din comunitate au devenit șoferi pentru o aplicație de ridesharing.

Bruxelles-ul pare a fi la un univers distanță.

Discriminare, indiferent de guvern

Așezată la masa din bucătărie, Maria Horváthová, în vârstă de 47 de ani, folosește lanterna telefonului pentru a face lumină.

Apartamentul său cu trei camere, pe care îl împarte cu cei șase copii ai săi și alți patru adulți, are curent electric, dar becul tocmai s-a stricat, cufundând temporar spațiul îngust în întuneric.

Horváthová "nu știe nimic" despre UE, dar: "fiind cetățean normal, votez", a adăugat ea.

Nepăsarea politicienilor slovaci față de comunitatea romă, care se estimează că reprezintă aproape 10 % din populația națională, a făcut ca Horváthová să fie dezamăgită de politica națională. Aproape jumătate din populația romă din Slovacia s-a declarat șomeră într-un studiu din 2020 comandat de Parlamentul European, mulți dintre respondenți invocând discriminarea și nivelul scăzut de educație.

Aceștia locuiesc în cartiere separate, departe de centrele urbane, merg la școli diferite și se confruntă cu rate ale șomajului mult mai mari decât în cazul populației generale.

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană a dat în judecată autoritățile slovace pentru că nu au abordat problema segregării în educație, deoarece 65 % dintre elevii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani frecventează școli în care toți sau majoritatea elevilor sunt romi.

Populația romă, una dintre cele mai mari comunități de acest tip din Europa, suferă de discriminare în toate domeniile vieții.

"Fiecare guvern este la fel. Rasismul există în fiecare guvern și peste tot", a spus Horváthová.

În iunie, ea plănuia să voteze pentru Peter Pollák, un membru în exercițiu al Parlamentului European din partea partidului conservator anti-sistem OĽaNO, care este de origine romă.

Ca urmare, 87% din populația romă din Slovacia trăiește sub pragul sărăciei - o rată de aproape șapte ori mai mare decât cea a populației în general, potrivit datelor unui sondaj UE din 2016.

Când Horváthová s-a mutat la Luník IX, la vârsta de 15 ani, nu toată lumea de acolo era romă. Dar, în urma unei rezoluții din 1995 a consiliului municipal din Košice, persoanele albe s-au mutat în centrul orașului, în timp ce persoanele de etnie romă care locuiau în oraș - precum și cei care nu plăteau chirii și persoanele considerate "inepte din punct de vedere social" - au trebuit să se mute în Luník IX.

Astăzi, 99 % din populația din Luník IX este romă - inclusiv primarul Marcel Šaňa.

"Nu-mi place să spun că este un ghetou, dar asta a făcut această rezoluție", a declarat Šaňa, în timp ce ecourile muzicii populare rome pătrundeau de la fereastra biroului său, situat în inima cartierului.

Cartier autoguvernat

Prezența la vot este destul de scăzută la toate alegerile - cu excepția alegerilor locale, unde locuitorii din Luník IX își aleg propriul primar, ceea ce este cu atât mai important cu cât cartierul este în mare parte autoguvernat.

Mulți oameni care sunt încă înregistrați pentru a vota în Luník IX s-au mutat în străinătate, ceea ce scade în mod artificial prezența la vot, a spus Šaňa.

Dar, acest lucru nu este suficient pentru a explica de ce atât de puțini oameni se prezintă la urne pentru alegerile europene.

"Schimbările de acolo ar putea fi importante pentru copiii dumneavoastră, dar oamenii se așteaptă la schimbări imediate", a spus Šaňa.

Pentru a-i determina pe oameni să voteze, ”trebuie să existe o legătură directă cu: 'în ce fel îmi va îmbunătăți aceasta situația mea de viață' ”, a adăugat primarul, conform POLITICO.

Potrivit lui Pollák, europarlamentarul care va candida pentru realegere în iunie, acest lucru ar putea fi realizat prin atragerea mai multor bani europeni în Luník IX.

"Sunt convins că acest lucru i-ar motiva chiar și pe romii săraci să vină la vot", a spus Pollák, criticând autoritățile locale din Košice pentru că nu au "voința politică de a îmbunătăți situația din aceste comunități sărace".

Šaňa, primarul municipiului, spune că a reușit să obțină aprobarea finanțării UE pentru unele proiecte, dar s-a confruntat cu obstacole administrative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel