ALEGERI TURCIA 2023, turul II, 28 mai: Erdogan vs. Kilicdaroglu. Pe cine susține candidatul de pe locul al treilea

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Președintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, Ahmet Yener, a anunțat că niciun candidat la alegerile prezidențiale din Turcia nu a obținut peste 50% din voturi. 

Alegerile prezidențiale de duminică, din Turcia, îi aruncă pe primii doi clasați, respectiv pe preşedintele în execiţiu, Recep Tayyip Erdogan, şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, în turul doi de scrutin, ce va fi organizat în 28 mai 2023, citează news.ro. 

Agenția de presă Anadolu punctează că turul doi de scrutin reprezintă o premieră în istoria modernă a Turciei. Recep Tayyip Erdoğan a obținut 49,51%, pe când Kemal Kılıçdaroğlu 44,88%.

Rata de participare la vot a fost de 88,92%. În diaspora, prezența a fost de 52,69%. Ahmet Yener a ținut să precizeze aspectul că turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pentru prima dată în Turcia. După anunţarea rezultatelor finale, votul în străinătate va începe la 20 mai.

Candidatul de pe locul al treilea îi susține pe Kılıçdaroğlu

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei, ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, a consemnat Reuters, conform Agerpres. 

Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia, la care, după numărarea a peste 99% din buletine, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar, social-democratul Kilicdaroglu, rezultat în urma căruia această ţară se îndreaptă, pentru prima dată în istoria sa, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

"Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel