EXCLUSIV  ALEGERI SUA Trump vs. Biden. Analistul Chifu preconizează marele CÂȘTIGĂTOR: Nu este ca în România

Iulian Chifu, analist de politică externă, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC NEWS, cu privire la ultimele informații de peste ocean. 

Privitor la ultimele informații venite din Statele Unite, referitoare la scorul strâns din statul Nevada și recuperarea de voturi pe care Donald Trump a reușit să o obțină în Arizona, analistul de politică externă Iulian Chifu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC NEWS, privitor la ultimele evoluții de peste ocean.

De asemenea, acesta a vorbit și despre rolul Curții Supreme a SUA într-o posibilă contestație a alegerilor.

Situația din Nevada și Arizona, este sau nu decisivă?

„În momentul de față nu se pune problema de întoarcere a rezultatului pentru că vorbim de lucruri care vin, voturi care vin. Încă nu avem un rezultat care să fie întors. Voturile care sunt de numărat în acest moment vin prin poștă, iar acestea sunt majoritar democrate. În toate statele rămase, voturile de numărat sunt majoritar democrate. Singura excepție este Arizona. Acolo există o subdiviziune care este majoritar republicană. Acolo au existat două situații diferite, odată voturile prin poștă, care au fost numărate, dar mai sunt și ceea ce se numește drop off, niște cutii speciale unde lași voturile. Aici ar putea fi majoritar republicane. Totuși, raportul dintre voturile prin poștă și cele drop off, care urmează a fi numărate, ne va spune dacă acea diferență rămâne în picioare sau nu.

În toate celelalte state, majoritatea voturilor prin corespondență vor fi democrate, pentru că aceasta fost strategia de campanie a Partidului Democrat și a lui Joe Biden, de a invita lumea să trimită voturile înainte, să voteze anticipat. Voturile anticipate au fost numărate, iar cele prin poștă vin în continuare și vor veni și în zilele viitoare. Dacă data poștei va fi 3 noiembrie, ele vor veni în continuare. Există o singură excepție, un stat care a fost deja declarat, unde regula era că se primesc voturile care au ajuns. Totuși, poșta a adus acele voturi la o zi după, prin urmare au fost anulate și nu au mai participat la scrutin. Inclusiv Curtea Supremă, majoritar republicană, a decis că toate voturile care au ajuns și care au data poștei, sau voturile pe care nu se înțelege data poștei, să fie numărate. Suntem în această realitate.

În Statele Unite ale Americii, poșta este foarte importantă și foarte strictă, delictul prin poștă este delict federal, te duce la închisoare. Sunt așteptate aceste voturi, de aceea și stagnează rezultatele. Poșta vine odată pe zi, iar când vine, voturile încep să fie procesate și numărate”, a punctat analistul.

Care este rolul Curții Supreme?

„Ca să ajungă la Curtea Supremă, trebuie să existe un caz, un caz care înseamnă ori o procedură, ori o chestiune de natură tehnică, care să invalideze un număr de voturi pentru că nu au fost respectate regulile electorale. Niciodată Curtea nu va decide că un vot nu se calculează. Curtea Supremă judecă pe baza legilor existente, adică pe baza Constituțiilor statelor, astfel, pronunțându-se deja într-un caz, sigur nu va inversa decizia vreodată.

Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite, care joacă rol de Curte Constituțională, nu este Curtea Constituțională a României. Acolo nu e pe bază de vot și de opinii. E vorba de argumente juridice foarte serioase, e vorba de această regulă a precedentului. Niciunul dintre judecători, chiar dacă a fost propus de republicani sau democrați, nu se joacă cu acest lucru. De altfel, am văzut o curte majoritar republicană care a votat împotriva solicitărilor republicane. De altfel, aveau un raport de 5/4, a intrat în funcție și noul judecător și avem un raport de 6/3. Totuși, această curte va judeca strict pe baza elementelor clare pe care le știm, pe baza lucrurilor care țin de argumentul juridic“, a conchis Iulian Chifu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel