EXCLUSIV  Alegeri SUA. De ce l-ar face americanii pe Trump președinte

În mod normal Hillary Clinton va fi cel de-al 45-lea președinte al SUA. Totuși, dacă Trump va câștiga mâine nu trebuie să surprindă. Hillary Clinton este imaginea clasei politice de care americanii s-au săturat. Este omul unui sistem asupra căruia planează un mare semn de întrebare. Corpuție, suspiciune, neîncredere. Șansa ei este că alternativa reprezintă demagogie și populism. Iar dacă scrutinul s-ar fi desfășurat în oricare altă țară în afară de SUA, Trump cu siguranță ar fi fost mult mai bine clasat în sondaje.

Nu trebuie însă trecut cu vederea un aspect prea puțin sesizat. Faptul că Donald Trump, cu un discurs total atipic democrației de peste ocean, a ajuns într-o finală prezidențială. Acest lucru spune totul despre nivelul de saturație al politicii americane.

Electoratul a taxat vechea clasă politică, preferând un mesaj ultranaționalist care oferă o siguranță mult mai mare în comparație cu sistemul actual.

Mesajul lui Trump, oricât de dur și radical sună, transmite protecție. Fie că e vorba de interzicerea musulmanilor, de construirea unui zid la granița cu Mexicul sau modul prin care vrea să anihileze ISIS. Iar o poziție atât de autoritară coroborată cu popularitate și carismă, captivează o anumită sferă electorală.

Alegerea lui Clinton ar însemna continuarea politicii lui Barack Obama. Iar la final de mandat, în ochii multor americani, administrația Obama a eșuat. Atât în plan politic extern cât și intern.

Ca o analogie, ceea ce se va întâmpla astăzi în SUA aduce aminte de momentul 2000 când România a avut de ales între Ion Iliescu și Vadim Tudor. Bineînțeles, raportat la o cu totul altă educație și cultură politică.

Așadar, Donald Trump chiar are o șansă. Dacă ar fi reușit să își tempereze discursul, să își controleze mai bine reacțiile și să păstreze o mult mai bună relație cu liderii republicani, astăzi, Donald Trump ar fi fost favorit.

Prezidențialele din SUA au lăsat impresia că s-au transformat într-un vot împotriva lui Trump și nicidecum o alegere între doi candidați pe tărâmul democrației moderne.

În cazul în care americanii vor alege să ”facă America puternică din nou” o vor face deoarece și-au pierdut complet încrederea în actuala clasă politică.

Rămâne totuși întrebarea dacă Bernie Sanders ar fi câștigat mâine mult mai detașat. Îndrăznesc să cred că da, ar fi făcut-o.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel