Alegeri Spania: Stânga radicală îi depășește pe socialiști în sondaje

Partidul spaniol ce reprezintă stânga radicală, Podemos, împreună cu aliații săi i-ar putea depăși pe socialiști la alegerile legislative anticipate de pe 26 iunie, relevă trei sondaje publicate duminică și prezentate de AFP, potrivit Agerpres.

Conform acestor sondaje, Partidul Popular (PP), condus de premierul în exercițiu Mariano Rajoy, este cotat în intențiile de vot cu procente cuprinse între 27,7% și 31%. La alegerile de pe 20 decembrie, PP a obținut 28,7% din voturi.

În schimb, aceleași sondaje arată că Partidul Socialist (PSOE) riscă să ajungă a treia forță politică, având procente între 20,2% și 21,6%, în timp ce pe locul doi ar veni cu procente cuprinse între 23,7% și 25,6% 'Unidos Podemos', alianța formată din Podemos și formațiunea Stânga Unită. Socialiștii sunt urmați în aceste sondaje de formațiunea liberală Ciudadanos, cu pocente cuprinse între 14% și 16,6%.

După ce a fost mult timp prima forță a stângii spaniole, PSOE a obținut la scrutinul din decembrie 22%, urmat la mică distanță de Podemos, cu 20,7%. Cele două formațiuni tradiționale spaniole, PP și PSOE, au pierdut la acele alegeri voturi în favoarea Podemos și Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă.

De atunci, atât premierul Rajoy, cât și liderul PSOE, Pedro Sanchez, au încercat separat să formeze o coaliție, dar amândoi au eșuat din cauza configurației parlamentare foarte fragmentate. În luna februarie, regele Felipe l-a desemnat pe Pedro Sanchez premier, dar acesta nu a reușit să obțină votul parlamentului. Blocajul politic a persistat, iar regele a fost nevoit în final să convoace alegerile anticipate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel