Alegeri Republica Moldova. Dodon, acuzat de finanțare rusească

Liderul Partidului Regiunilor (prorus) din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, susţine că Igor Dodon a primit în timpul ultimei sale vizite în Rusia circa 20 de milioane de dolari pentru organizarea cu succes a campaniei electorale a Partidului Socialiştilor în vederea legislativelor din 24 februarie, informează Radio Chişinău şi publicaţia Timpul.

Alexandr Kalinin a declarat într-o conferinţă de presă susţinută joi că deţine această informaţie de la reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), însă nu a dezvăluit nume.

'Ştiţi că recent (...) preşedintele a fost într-o vizită la Moscova. Şi ştiţi că la întoarcere Dodon a anunţat că nu poate reveni la Chişinău cu o cursă obişnuită din cauza ceţii, motiv pentru care a fost adus cu un avion al companiei ruse Gazprom. În realitate, ceaţa a fost doar un pretext. Or, dacă într-adevăr ceaţa era o problemă, ea avea să reprezinte o problemă şi pentru avionul cu care a venit Dodon. Eu vreau să anunţ astăzi public şi cu toată responsabilitatea un fapt foarte grav. De la sursele mele din rândul socialiştilor ştiu că avionul (Gazprom) cu care a venit Dodon a adus la Chişinău 20 de milioane de dolari pentru ca ei să-şi desfăşoare campania electorală', a afirmat Alexandr Kalinin.

Totodată, acesta a menţionat că Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi - fost premier care l-a înlocuit pe Dodon la conducerea PSRM după ce acesta a câştigat alegerile prezidenţiale în Republica Moldova la sfârşitul anului 2016 - vor împărţi cea mai mare parte a sumei pentru că o campanie electorală în R.Moldova costă mult mai ieftin decât cred forţele care îi finanţează pe socialişti.

Liderul Partidul Regiunilor a anunţat că va depune o contestaţie la Comisia Electorală Centrală prin care va cere ca PSRM să fie scos din cursa electorală, pe motiv că este finanţat din fonduri de peste hotare.

Comisia electorală de la Chişinău ar trebui să aplice PSRM sancţiuni similare cu cele aplicate în anul 2014 împotriva Partidului Patria, al lui Renato Usatîi, care a fost exclus cu trei zile înainte de alegeri pe motiv că a primit finanţare externă (din Rusia). Kalinin susţine că Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze după această conferinţă de presă şi să viziteze sediul PSRM pentru a verifica de unde provine finanţarea acestuia.

Dodon, nicio reacție

Nici preşedintele Igor Dodon, nici PSRM nu au reacţionat, deocamdată, la aceste declaraţii, potrivit Radio Chişinău.

În timpul vizitei lui Dodon la Moscova în 29-30 ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscovei nu îi este indiferent cine va câştiga alegerile legislative care se vor desfăşura în Republica Moldova la sfârşitul lunii februarie. 'Desigur, nouă nu ne este indiferent modul în care se va forma parlamentul în Republica Moldova, ţinând cont de faptul că parlamentul formează guvernul ţării şi de el depinde în mare măsură evoluţia pe mai departe a legăturilor ruso-moldovene', a declarat şeful statului rus, citat de media de la Moscova.

Actualul guvern de la Chişinău, care se declară proeuropean, are o relaţie extrem de tensionată cu Rusia, insistând la diferite forumuri internaţionale asupra retragerii forţelor ruse din stânga Nistrului şi transformarea actualei misiuni de pace din Transnistria în una civilă, sub egida ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel