ALEGERI prezidențiale în Polonia, 12 iulie 2020. Scrutinul, crucial pentru modelarea viitorului ţării şi a relaţiilor cu UE

Polonia organizează, duminică, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, amânate din cauza pandemiei.

 

Așadar, polonezii votează, duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, între Andrzej Duda, actualul preşedinte, şi Rafal Trzaskowski.

BBC spune că scrutinul va fi crucial pentru modelarea viitorului ţării şi a relaţiilor cu Uniunea Europeană, cel puţin pentru următorii ani.

Preşedintele Duda, în vârstă de 48 de ani, este de profesie avocat. A obţinut o victorie surprinzătoare în 2015, din postura de reprezentant al aripii tinere, moderate a partidului Lege şi Dreptate, care a pierdut un şir de alegeri cu un candidat de forţă al partidului, Jaroslaw Kaczynski. Vrea să apere modelul tradiţional de familie. Mulţi polonezi îl văd ca pe cel care i-a scos din sărăcie, pentru prima dată de la sfârşitul comunismului în 1989. Mai ales în sate şi oraşe mici, unde preşedintele Duda a obţinut majoritatea absolută a voturilor în primul tur al alegerilor în urmă cu două săptămâni. Este susţinătorul programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani. Pe de altă parte, a promis să protejeze familiile poloneze de ceea ce el numeşte o „ideologie LGBT” importantă.

Rafal Trzaskowski are tot 48 de ani. Este adjunctul liderului partidului de centru-dreapta Platforma Civică, formaţiunea care a guvernat Polonia între 2007-2015. Partidul său a primit cele mai multe voturi în marile oraşe. El reprezintă aripa liberală a formaţiunii şi, în calitate de primar al Varşoviei, a participat la marşurile de egalitate LGBTQ şi a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli pentru a contracara agresiunea împotriva minorităţilor. Trzaskowski promite că va stopa încercările de politizare a instanţelor şi susţine independenţa procurorului general.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel