Alegeri prezidenţiale Franţa, cine câştigă. Mai sunt câteva ore până la duelul final Macron - Le Pen

Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels

Duminică, 24 aprilie, când românii sărbătoresc prima zi de Paşte şi Învierea Domnului Iisus Hristos, francezii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. În turul II se înfruntă Marine Le Pen, candidata extremei dreapta, şi Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie. 

Realegerea lui Emmanuel Macron ar sfida criticile aduse stilului său de guvernare, scrie Washington Post, însă pentru asta trebuie să o învingă pe Marine Le Pen, care s-a concentrat în campanie pe creşterea costurilor de trai, lucru care a fost pe placul multor alegători. 

La nivel internaţional, alegerile din Franţa sunt văzute ca un barometru pentru puterea populismului. 

Pentru o bună parte a campaniei, Emmanuel Macron a părut favorit clar în faţa lui le Pen, însă sondajele dinaintea votului arată o luptă mai strânsă decât se credea. Cu toate astea, Macron este creditat cu şanse de 53-57% de a câştiga, în timp ce Le Pen are doar 43-47% şanse. 

Cine sunt cei doi candidaţi la prezidenţiale 

Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale din 2017 la doar un an după ce a pus bazele partidului său, La Republique en Marche. Macron a venit la putere cu reputaţia unui tehnocrat şi a unui liberal reformator, însă în ultimii doi ani protestele la nivel naţional şi pandemia i-au mutat atenţia spre beneficiile sociale. Acum, Macron promite noi reforme, dar şi managerierea COVID-19 într-o mod mai solid. 

Marine Le Pen, fiica lui Jean-Marie le Pen dar şi cofondator al Frontului Naţional, grupare politică de extremă dreapta, a petrecut ultimii 11 ani în fruntea unui partid considerat naţionalist şi eurosceptic. Părerile ei anti-imigraţioniste, dar nu numai, au dezamăgit elita, scrie sursa citată. Pentru Le Pen, este a treia campanie prezidenţială. 

Macron avertizează: Urmează o perioadă DIFICILĂ dacă Marine Le Pen câștigă

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, i-a avertizat vineri pe cetăţenii francezi, în cursul unui eveniment electoral, că vor fi perioade "dificile" dacă Marine Le Pen va câştiga scrutinul prezidenţial programat duminică, scrie Mediafax. 

"Nu va fi lăsat nimeni să ajungă în situaţii fără ieşire, aşa cum nu a fost abandonat nimeni până acum", a afirmat Emmanuel Macron, vineri după-amiază, în cursul unei vizite electorale în localitatea Figeac, situată în departamentul Lot, în sudul Franţei. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel