Alegeri prezidențiale Polonia: Rezultat neprevăzut în primul tur pentru președintele Komorowski

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia a produs o surpriză imensă după ce președintele în exercițiu, Bronislaw Komorowski, cotat de sondaje drept favorit incotenstabil, a fost devansat de candidatul Opoziției, Andrzej Duda.

Susținerea pentru Komorowski a scăzut de la nivelul de 60% din urmă cu trei luni până la 32,6%, scorul pe care l-a obținut la scrutinul de duminică. Conservatorul Adrzej Duda a obținut cel mai mare număr de sufragii - 34,5%. Duda și Komorowski vor da bătălia finală pe 24 mai, când este programat al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Polonia este republică semi-prezidențială. Președintele coduce ramura executivă, poate dizolva Parlamentul în anumite situații și are prerogative importante în politica externă.

Komorowski are două săptămâni să-și consolideze strategia unei campanii care s-a transformat într-un referendum pentru partidul Platforma Civică. Formațiunea lui Komorowski domină politica din Polonia din 2007, când a câștigat alegerile generale. Partidul caută să-și revină după ce fostul lider Donald Tusk a lăsat funcția de premier pentru cea de președinte al Consiliului European.

Nucleul campaniei lui Komorowski a fost reprezentat de securitatea națională, în timp ce oponentul lui s-a concentrat pe problemele economice.

Airbus schimbă elicopterele sovietice ale Poloniei și promite 1250 de slujbe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel