REZULTAT ALEGERI PREZIDENȚIALE, CIPRU, 4 februarie 2018

vot
vot

UPDATE: Conservatorul Nikos Anastasadis a fost reales duminică preşedinte al Ciprului în al doilea tur de scrutin, obţinând între 54,5% şi 59,5% din voturile exprimate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi date publicităţii de postul public de televiziune RIK, informează EFE.

Anastasiadis s-a impus astfel în faţa candidatului stângii, Stavros Malas, care ar fi obţinut între 40,5% şi 45,5% din voturi.

Rata participării la vot a fost mai mică decât în 2013 şi, potrivit Ministerului de Interne, cu o oră înainte de închiderea urnelor se situa la 67,8%, faţă de 76,1%, procent înregistrat în urmă cu cinci ani la aceeaşi oră.

Ciprioții greci își aleg astăzi, 4 februarie 2018, președintele. 

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Ei au de ales între președintele în exercițiu Nicos Anastasiades, şi adversarul său de stânga, Stavros Malas. Vor decide cine este mai potrivit pentru a continua reformele economice şi a relansa negocierile de reunificare a insulei mediteraneene divizateCipi, transmite AFP.

Aproximativ 550.00 de alegători sunt chemaţi la urne în intervalul orar 7:00 - 18:00. Rezultatele vor fi anunţate în jurul orei 19:30 (17,30 GMT).

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 În primul tur, de duminica trecută, preşedintele conservator a obţinut 35% din voturi, faţă de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sănătăţii susţinut de comunişti. Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Anastasiades.

Cinci ani mai târziu, chiar dacă la început acesta din urmă a fost cotat în sondaje ca mare favorit, rezultatul scrutinului pare mai incert, notează AFP.

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 ”Anastasiades pare încă să fie în avantaj, dar există multe necunoscute în privinţa opţiunii alegătorilor”, a explicat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou.

[citeste si]

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia.

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru - membră a zonei euro - a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Pace sau reunificare?

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Ferm şi pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică.

Apărător fervent al reunificării, Stavros Malas, 50 de ani, l-a criticat pe preşedintele în exerciţiu pentru că nu a mers destul de departe în negocieri. Susţinătorii săi văd în scorul ridicat obţinut în primul tur semnul unei dorinţe de schimbare.

Probleme economice

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 După o criză severă în 2013, Cipru a cunoscut în ultimii ani o revenire rapidă, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a înregistrat, în 2017, un record istoric. Cu toate acestea, redresarea rămâne relativă, consideră experţii, care amintesc că economia este încă sub nivelul din 2012. Rata şomajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, şi la 25% la tineri, potrivit Eurostat.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy