REZULTAT ALEGERI PREZIDENȚIALE, CIPRU, 4 februarie 2018

vot
vot

UPDATE: Conservatorul Nikos Anastasadis a fost reales duminică preşedinte al Ciprului în al doilea tur de scrutin, obţinând între 54,5% şi 59,5% din voturile exprimate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi date publicităţii de postul public de televiziune RIK, informează EFE.

Anastasiadis s-a impus astfel în faţa candidatului stângii, Stavros Malas, care ar fi obţinut între 40,5% şi 45,5% din voturi.

Rata participării la vot a fost mai mică decât în 2013 şi, potrivit Ministerului de Interne, cu o oră înainte de închiderea urnelor se situa la 67,8%, faţă de 76,1%, procent înregistrat în urmă cu cinci ani la aceeaşi oră.

Ciprioții greci își aleg astăzi, 4 februarie 2018, președintele. 

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Ei au de ales între președintele în exercițiu Nicos Anastasiades, şi adversarul său de stânga, Stavros Malas. Vor decide cine este mai potrivit pentru a continua reformele economice şi a relansa negocierile de reunificare a insulei mediteraneene divizateCipi, transmite AFP.

Aproximativ 550.00 de alegători sunt chemaţi la urne în intervalul orar 7:00 - 18:00. Rezultatele vor fi anunţate în jurul orei 19:30 (17,30 GMT).

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 În primul tur, de duminica trecută, preşedintele conservator a obţinut 35% din voturi, faţă de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sănătăţii susţinut de comunişti. Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Anastasiades.

Cinci ani mai târziu, chiar dacă la început acesta din urmă a fost cotat în sondaje ca mare favorit, rezultatul scrutinului pare mai incert, notează AFP.

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 ”Anastasiades pare încă să fie în avantaj, dar există multe necunoscute în privinţa opţiunii alegătorilor”, a explicat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou.

[citeste si]

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia.

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru - membră a zonei euro - a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Pace sau reunificare?

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 Ferm şi pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică.

Apărător fervent al reunificării, Stavros Malas, 50 de ani, l-a criticat pe preşedintele în exerciţiu pentru că nu a mers destul de departe în negocieri. Susţinătorii săi văd în scorul ridicat obţinut în primul tur semnul unei dorinţe de schimbare.

Probleme economice

ALEGERI PREȘEDINTE, CIPRU. Vot DECISIV, 4 februarie 2018 După o criză severă în 2013, Cipru a cunoscut în ultimii ani o revenire rapidă, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a înregistrat, în 2017, un record istoric. Cu toate acestea, redresarea rămâne relativă, consideră experţii, care amintesc că economia este încă sub nivelul din 2012. Rata şomajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, şi la 25% la tineri, potrivit Eurostat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel