Alegeri Pakistan: Haos electoral. Imran Kahn, câştigător

Pakistanul s-a trezit joi în plin haos electoral, partidul aflat în prezent la guvernare denunţând 'fraude grave' şi respingând primele rezultate oficiale ale alegerilor legislative desfăşurate în ajun.

Ultimele alegeri indică o victorie a fostului campion la cricket Imran Khan, notează AFP. Numărarea buletinelor de vot a durat foarte mult. Potrivit presei locale, abia jumătate dintre voturi fuseseră numărate la aproape 18 ore după încheierea scrutinului. Comisia electorală pakistaneză (ECP) a explicat această lentoare prin 'probleme tehnice' legate de folosirea unui nou program informatic.

Aceste alegeri nu sunt falsificate. Ele sunt 100% corecte şi transparente, a afirmat directorul ECP, Sardar Muhammad Raza, într-o conferinţă de presă. ECP nu a avansat o dată a publicării rezultatelor scrutinului. Estimările oficiale şi parţiale apărute joi în presă dau câştigător partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), condus de Imran Khan, car ar fi obţinut cel puţin 100 de mandate de deputat, mult în faţa principalei formaţiuni concurente, PML-N. Pentru formarea guvernului este necesară o majoritate de 137 de mandate.

Părerea opoziției

Imran Khan va deveni, la pas, prim-ministru al ţării, a dat asigurări cotidianul Dawn. Întârzierile în numărarea voturilor au amplificat însă suspiciunile privind corectitudinea scrutinului. Miercuri seară, PML-N, aflat la putere în ultimii cinci ani, a anunţat că va respinge 'integral rezultatele, din cauza neregulilor manifeste şi masive'. Buletinele de vot au fost numărate în absenţa agenţilor noştri electorali, a susţinut PML-N.

Liderul formaţiunii, Shahbaz Sharif, fratele fostului premier Nawaz Sharif aflat în detenţie pentru corupţie, a avertizat că rezultatele 'bazate pe o trucare masivă vor cauza pagube ireparabile ţării'. La rândul său, liderul Partidului Poporului pakistanez (PPP, la putere în perioada 2008-2013), Bilawal Bhutto-Zardari, a calificat drept 'intolerabilă şi scandaloasă' maniera de numărare a voturilor.

În pofida măsurilor de securitate consolidate, pentru care au fost desfăşuraţi 800.000 de poliţişti şi militari în întreaga ţară, în ziua scrutinului au avut loc mai multe atacuri. Cel mai grav a fost un atentat sinucigaş comis în apropierea unei secţii de vot din Quetta (sud-vestul ţării), care a cauzat moartea a cel puţin 31 de persoane şi rănirea altor 70. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Vezi și: Explozie în Afganistan: Cel puțin 20 de morți


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel