Urmărește emisiunea live


Alegeri Olanda: Schimb dur de replici între candidați

Mark-Rutte2
Mark-Rutte2

Premierul Mark Rutte și candidatul extremei dreapta Geert Wilders s-au contrat dur într-o dezbatere televizată care a avut loc înaintea alegerilor care vor avea loc miercuri în Olanda.

Înainte de dezbatere, Rutte i-a avertizat pe alegători să nu se lase prinși în "efectul de domino" al curentului populist, pe care l-a pus în legătură cu Brexit și cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, notează BBC.

Aflat la prima dezbatere televizată de la începutul campaniei electorale, Geert Wilders a pledat pentru retragerea Olandei din UE. "Așa vom fi din nou stăpâni la noi acasă", a afirmat politicianul olandez, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

În replică, Mark Rutte a arătat că propunerea lui Wilders pune țara în pericol. "Părăsirea Uniunii ar fi un gest iresponsabil care ar împinge țara în haos", a spus actualul premier, subliniind că demersul va priva țara de cel puțin 1,5 milioane de locuri de muncă.

Actuala criză diplomatică dintre Haga și Ankara a fost o altă temă asupra căreia cei doi politicieni și-au expus opiniile radical diferite.

Wilders a spus că Rutte ar fi trebuit să îl expulzeze imediat pe ambasadorul turc. "În caz contrar, acceptăm să fim insultați și acceptăm ca forțele noastre de poliție să fie insultate", a afirmat el.

"E o mare diferență între a conduce țara și a sta pe canapea publicând mesaje pe Twitter. Când conduci o țară, iei măsuri raționale", a replicat Rutte, făcând trimitere la activitatea intensă pe care adversarul său o derulează pe rețelele de socializare.

Premierul Rutte și-a acuzat adversarul de "criza politică" în care lui împins țara și i-a reproșat că s-ar fi radicalizat și că a avut "declarații extremiste" față de olandezii de origine marocană.

Wilders a afirmat în trecut că marocanii sunt "gunoaie" și promisese că va stopa imigrația musulmanilor, le va penaliza pe femeile care poartă văl islamic și va închide moscheile.

Înainte de dezbatere, sondajele arătau că în jur de 60% dintre alegători sunt indeciși și că recentul conflict diplomatic dintre Olanda și Turcia ar fi pus partidele antiimigrație într-o postură favorabilă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel