Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Alegeri Moldova: Prăpastia lui Igor Dodon. Europarlamentarul Andi Cristea, interviu

Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, a explicat într-un interviu pentru DC News cum se vede de la Bruxelles rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Candidatul prorus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingând-o în cel de-al doilea tur de scrutin pe candidata proeuropeană Maia Sandu.

Europarlamentarul Andi Cristea a spus care vor fi consecințele rezultatului de duminică.

(w670)

DC News: Cum se vede la Bruxelles victoria lui Igor Dodon?

Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova: Se vede ca un rezultatul unui exercițiu democratic. Poporul are întotdeauna dreptate, indiferent că acest lucru corespunde sau nu cu preferințele noastre individuale. Desigur, aș fi preferat personal un Președinte pro-european, dar, dincolo de declarațiile belicoase inițiale cu privire la alegerile anticipate, cadrul constituțional moldovenesc e unul solid, și consacră un regim parlamentar, nu unul prezidențial. Președintele nou ales are un tonus politic puternic, dar nu are muniție politică pe măsură. Este așadar o prăpastie între discurs și instrumente, cu risc, pentru el, de decredibilizare a discursului, de erodare rapidă. Bastionul zonei pro-europene rămâne pe de o parte Guvernul Filip, și pe de altă parte, opoziția pro-europeană, în jurul Maiei Sandu.

DC News: Unde a greșit Maia Sandu astfel încât nu a putut recupera diferența din turul 1?

Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova: Cred că dincolo de animozitatea față de sau lipsa de popularitate a unora din formațiunile pro-europene, s-ar fi putut poziționa de o manieră mai puțin ostilă față de sprijinul oferit de PDM, atâta timp cât există un deziderat comun puternic, drumul european. Din păcate acum timpul nu mai poate fi întors inapoi. În politică ai nevoie de aliați, cel puțin până la o victorie importantă de etapă, viziunile putând diferi parțial. Este însă un om pe care îl respect, un lider cu mare potențial de viitor, istoria nu se oprește la noiembrie 2016, urmeaza ani interesanți pentru Moldova și regiune.

DC News: Ce înseamnă victoria lui Igor Dodon pentru Republica Moldova? Dar pentru România?

Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova: Înseamnă o perioadă în tranșee politice, cel puțin până când noul Președinte nu e gata sa accepte mâna întinsă, constructiv, de către majoritatea parlamentară. Dacă nu pe toate dosarele, macar pe reformele cheie pentru țară, în fond, dacă îți dorești binele Moldovei, nu creezi cu orice preț o criza politică, nu te gândești la profit din criză, ci la binele oamenilor. Sper că înțelepciunea să prevaleze, dincolo de declarațiile de azi vizând alegerile anticipate, pe care oricum nu le poate forța, din punct de vedere constitutional. Pentru România, înseamnă conștientizarea faptului că Republica Moldova are diversitatea ei, inclusiv etnică, unul din atuurile lui Dodon fiind votul în bloc pe partea vorbitoare de limba rusă. Înseamnă totodată un imperativ de sprijin pentru zona pro-europeană, fie că vorbim de puterea guvernamentală sau de opoziția democratică.

--

Premieră după 1996

Pentru prima dată după 1996, președintele Republicii Moldova, țară săracă, situată între România și Ucraina și având o populație de 3, 5 milioane de locuitori, a putut fi ales prin sufragiu universal. Scrutinul a fost supravegheat de peste 4.000 de observatori din Republica Moldova și din străinătate.

Aceste alegeri prezidențiale i-a mobilizat, de părți diferite ale baricadei, pe susținătorii unei apropieri de Rusia și pe cei ai integrării în Uniunea Europeană.

Dodon a promis că va modifica partea economică a Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014 de autoritățile proeuropene de la Chișinău, spre marea nemulțumire a Moscovei, și că va face în așa fel încât republica să 'poată face comerț cu Rusia la fel ca și cu UE'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel