Alegeri Moldova. Parlamentul de la Chișinău, decizie definitivă

Legislativul de la Chişinău a stabilit în şedinţa de vineri, ultima din sesiunea primăvară-vară, ca viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova să aibă loc în data de 24 februarie 2019.

Dicizia vine în condiţiile în care mandatul actualului for legislativ expiră la sfârşitul lunii noiembrie a.c., informează mass-media de peste Prut. Decizia ca viitoarele alegeri să fie amânate cu câteva luni a fost prezentată de preşedintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, autorul acestei iniţiative, potrivit Radio Chişinău.

Până acum fusese vehiculată ideea ca scrutinul să aibă loc la sfârşitul acestui an. Candu a motivat decizia de a amâna cu câteva luni organizarea alegerilor prin faptul că acestea vor avea loc în conformitate cu prevederile sistemului mixt de vot pentru care sunt necesare mai multe pregătiri. De asemenea, potrivit lui Andrian Candu, opoziţia va avea mai mult timp să se pregătească de scrutin.

Alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni

Mandatul actualului legislativ moldovean expiră la 30 noiembrie, iar alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni de la această dată, adică până la sfârşitul lunii februarie 2019, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit observatorilor, viitorul scrutin va avea loc în baza sistemului electoral mixt aprobat în 2017 de către Partidul Socialiştilor (PS - prorus, de stânga), Partidul Democrat (PD- de guvernare) şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM), contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Astfel, jumătate dintre deputaţi (50) vor fi aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate (51) pe circumscripţii uninominale. Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, parlamentul este ales pentru un mandat de patru ani. Mandatul acestuia poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de 'război sau de catastrofă'. Mandatul legislativului se prelungeşte până la întrunirea legală a noii componenţe. Dar în această perioadă nu poate fi modificată Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice, specifică Radio Chişinău în pagina sa electronică.

Era posibil ca alegerile să fie organizate la 2 decembrie

Liderii opoziţiei extraparlamentare europene au criticat decizia majorităţii ca viitoarele alegeri parlamentare să aibă loc în data de 24 februarie 2019, printre care şi Andrei Năstase, preşedintele Partidul 'Platforma Demnitate şi Adevăr' (PPDA), potrivit Deschide.md.

'Era posibil ca alegerile să fie organizate la 2 decembrie, dar frica lor şi necesitatea de a-şi mai rezolva nişte probleme cu legi strâmbe au dus la stabilirea acestei date', a declarat Năstase după legile votate joi de parlament cu privire la amnistia capitalurilor. La rândul său, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, consideră că stabilirea zilei de 24 februarie pentru alegerile parlamentare are la bază un 'calcul banditesc'.

'Aţi văzut calculul hoţilor şi bandiţilor? Au mutat alegerile pe 24 februarie crezând că va fi frig, noroi şi oamenii nu o să vrea să iasă la proteste sau la vot. (...) Eu sunt sigur că oamenii o să iasă să voteze din principiu ca să le arate locul bandiţilor', a spus Grosu, citat de Deschide.md.

Vezi și: Republica Moldova, ambasadă la Ierusalim. Reacţie surprinzătoare de la Chişinău


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel