Alegeri Iran: Victorie importantă a aliaților președintelui Rohani

Coaliția de partide reformatoare și moderate care îl susține pe președintele iranian Hassan Rohani a înregistrat o victorie importantă în al doilea tur al alegerilor legislative de vineri, în fața conservatorilor, potrivit rezultatelor oficiale date publicității sâmbătă de Ministerul de Interne al Iranului, informează AFP.

Este pentru prima dată din 2004 când parlamentul iranian nu va fi dominat de conservatori și când cele două mari tendințe politice iraniene vor fi reprezentate de manieră aproape egală, potrivit Agerpres.

Adăugând aceste 68 de locuri celor 95 câștigate în primul tur (26 februarie) de către candidații de pe lista "Speranța", forțele pro-Rohani vor avea, cu cel puțin 133 de locuri, grupul cel mai important în parlamentul iranian, care numără în total 290 de locuri, însă fără a reuși să atingă majoritatea de 146 de locuri.

Conservatorii și independenții vor avea, în urma celor două tururi, 125 și respectiv 26 de locuri în parlament.

De asemenea, cinci reprezentanți ai minorităților religioase (evrei, armeni, asirieni și zoroastrieni) au fost aleși din primul tur, iar alegerea unei deputate reformatoare a fost invalidată la Ispahan (centru).

Puterile parlamentului sunt limitate în raport cu alte instituții ale regimului iranian, cum sunt Consiliul Gardienilor Constituției, compus în parte din religioși numiți de Ghidul Suprem, Ali Khamenei.

Însă, cu un an înainte de alegerile prezidențiale la care Hassan Rohani ar urma să se prezinte pentru un al doilea mandat de patru ani, aceste rezultate reprezintă de asemenea o victorie personală pentru președintele iranian. Din 2013, Rohani a desfășurat o politică de apropiere de Occident, care a culminat cu încheierea cu marile puteri, în iulie 2015, a unui acord istoric asupra programului nuclear iranian.

Va fi necesar să se aștepte poziția deputaților independenți pentru a ști dacă aliații președintelui Rohani vor obține majoritatea de 146 de locuri din parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel