Alegeri în Turcia. BBC: Opoziția îndrăznește să viseze la înfrângerea lui Erdogan

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Atotputernicul președinte al Turciei Erdogan se află în lupta vieții sale, împotriva unei opoziții care s-a unit pentru alegerile de duminică.

 

Principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, a apărut vineri în fața unei mulțimi de suporteri, flancat de aliați din spectrul politic care s-au reunit ca niciodată, scrie BBC.

În timp ce ploaia bătea în Ankara, el a promis că va restabili „pacea și democrația”.

Omul pe care vrea să-l înlăture alegătorii după 20 de ani - Recep Tayyip Erdogan - a spus că a menținut Turcia în picioare în ciuda multor provocări, inclusiv economia cu inflația ei fulgerătoare și cutremurele catastrofale din februarie.

Ambele probleme au dominat această campanie febrilă atât pentru președinție, cât și pentru parlament.

La 74 de ani, liderul opoziției este adesea descris ca fiind blând, dar a ținut un discurs puternic unui public care crede că aceasta este cea mai bună speranță a lor de până acum de a recupera puterea de la un președinte autoritar.

Kilicdaroglu are un avantaj ușor, potrivit sondajelor de opinie, iar susținătorii săi au îndrăznit să viseze că ar putea câștiga definitiv duminică, cu peste 50% din voturi, în loc să se confrunte cu un nou tur de alegeri, două săptămâni mai târziu.

Întrebat la televizor ce ar putea face dacă va pierde, președintele Erdogan a spus că întrebarea este absurdă, dar că guvernul său a ajuns la putere în mod democratic: „Dacă națiunea noastră se răzgândește, vom face exact ceea ce cere democrația”.

Firat, unul dintre cele cinci milioane de turci care vor vota pentru prima dată, s-a declarat încântat de faptul că conservatorii și naționaliștii apar pe aceeași platformă cu șeful Partidului Popular Republican (CHP) de centru-stânga.

Aici era naționalista Meral Aksener, singura femeie lider din alianța celor șase puternice, și acolo era Temel Karamollaoglu, care conduce partidul pro-islamist Felicity.

Partidul lui Kilicdaroglu este laic, dar a muncit din greu pentru a ajunge la femeile care poartă basma. Cele șase partide s-au adunat sub sloganul Haydi (Hai!) și un cântec de campanie cu același nume.

Tensiunile sunt atât de mari înaintea votului, încât a purtat o vestă antiglonț pe scena din Ankara pentru mitingul său final.

Cursa a devenit pe cât de tensionată, pe atât de esențială. Unul dintre cei patru candidați la președinție, Muharrem Ince, s-a retras joi, plângându-se că a fost vizat pe rețelele de socializare cu videoclipuri sexuale false care au „manipulat electoratul”.

Când principalul contestator al opoziției a dat vina pe Rusia, Kremlinul a negat că ar fi avut vreo legătură cu videoclipurile sau că a încercat să se amestece în vot.

Erdogan, care a menținut legături cu președintele rus, și-a avertizat rivalul: „Dacă îl atacați pe Putin, nu voi fi de acord cu asta”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel