Alegeri în Canada. Partidul lui Justin Trudeau ar fi câștigat anticipatele, dar nu are majoritate

Rezultate preliminare. Partidul lui Justin Trudeau a câștigat alegerile în Canada, dar nu a obținut majoritate   /   Sursă foto: Facebook Justin Trudeau
Rezultate preliminare. Partidul lui Justin Trudeau a câștigat alegerile în Canada, dar nu a obținut majoritate / Sursă foto: Facebook Justin Trudeau

Rezultatele preliminare din Canada dau drept câștigător partidul condus de Justin Trudeau, premierul în exercițiu al țării.

Partidul liberal al prim-ministrului canadian Justin Trudeau a câștigat alegerile, însă va avea un guvern minoritar, spune radiodifuzorul public al țării, după o luptă electorală strânsă împotriva conservatorilor de opoziție. CBC News a raportat luni noapte că liberalii vor obține cele mai multe locuri în cel de-al 44-lea Parlament al Canadei, dar nu vor atinge pragul de 170 de locuri necesar pentru majoritate.

Candidații liberali conduceau în 157 circumscripții electorale la aproximativ 12.15am EST (04:15 GMT), au arătat proiecțiile CBC. Este posibil ca rezultatele finale să nu fie publicate luni, mai spune presa canadiană, deoarece oficialii electorali vor începe să numere sute de mii de voturi prin poștă marți dimineață.

Alegerile au fost declanșate în august

În ceea ce a părut a fi o presiune pentru majoritate, Trudeau a declanșat alegerile anticipate la mijlocul lunii august, spunându-le alegătorilor că vrea să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care țara își termină lupta împotriva coronavirusului.

Acesta s-a confruntat cu o provocare dură din partea conservatorilor, conduși de Erin O'Toole, iar experții au spus că Trudeau, care este prim-ministru din 2015, s-a străduit să convingă o mare parte din electorat cu privire la motivul pentru care alegerile erau necesare în timpul pandemiei.

Liberalii conduc cu un guvern minoritar susținut de partidele de opoziție de când au câștigat 157 de locuri la ultimele alegeri federale din 2019, în afara pragului de 170 de locuri necesar pentru majoritate.

„Până în prezent, rezultatele arată destul de asemănător cu ceea ce am văzut în octombrie 2019”, a declarat, luni seară, pentru Al Jazeera, Daniel Beland, profesor la Universitatea McGill și director al Institutului McGill pentru Studiul Canadei.

„Se pare că liberalii vor rămâne la putere cu un guvern minoritar, iar parlamentul ar putea arăta izbitor de similar cu ceea ce a fost la dizolvare. Justin Trudeau și-a pierdut pariul pentru a obține majoritatea, dar, după un început dur al campaniei, a reușit să schimbe lucrurile pentru a rămâne la putere.”, a mai spus acesta.

Conservatorii și-au recunoscut înfrângerea

Campania electorală a fost dominată de îngrijorările legate de COVID-19 și de vaccinarea obligatorii, investițiile în sănătate și îngrijirea copiilor și planurile de redresare economică, printre alte probleme.

O'Toole a urcat pe scenă pentru a-și recunoaște înfrângerea cu puțin înainte de 12:30 (04:30 GMT), spunând că l-a sunat pe Trudeau pentru a-l felicita pentru campania sa „câștigată cu greu”.

Liderul conservator la condamnat în mod constant pe Trudeau pentru convocarea alegerilor în timpul celui de-al patrulea val de pandemie și a făcut presiuni asupra liderului liberal pe tot parcursul campaniei, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel