Alegeri în Bulgaria - rezultate parțiale. Partidul GERB al fostului premier Borisov se situează pe primul loc, la o mică diferenţă

Alegeri în Bulgaria - rezultate parțiale. Partidul GERB al fostului premier Borisov se situează pe primul loc, la o mică diferenţă
Alegeri în Bulgaria - rezultate parțiale. Partidul GERB al fostului premier Borisov se situează pe primul loc, la o mică diferenţă

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov a obţinut 23,9% din voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, relevă luni datele Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 95% din buletine, potrivit Reuters.

Noul partid anti-sistem 'Există un astfel de popor' (ITN) se situează pe poziţia a doua, foarte aproape, obţinând 23,7% din voturi la acest scrutin, al treilea din trei luni, mai arată datele oficiale.

Formaţiunile anti-corupţie 'Bulgaria Democrată' şi 'În picioare! Mafia, afară!', potenţialii partenerii de coaliţie ai ITN, au primit 12,6%, respectiv 5% din voturi.

Socialiştii au obţinut 13,6%, iar partidul MRF, al etnicilor turci, 10,6%. Rezultatele finale sunt aşteptate joi. Organizarea de noi alegeri a devenit necesară după trei încercări eşuate de a forma un guvern.

Bulgarii au fost chemaţi la urne duminică pentru a alege un nou parlament pentru a doua oară în puţin peste 100 de zile, transmite dpa.

Organizarea de noi alegeri în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană a devenit necesară după trei încercări eşuate de a forma un guvern. La urne sunt chemaţi 6.7 milioane de alegători, care vor decide dacă va putea fi formată o majoritate capabilă să guverneze în parlamentul de la Sofia.

Este de aşteptat o competiţie strânsă între partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov şi partidul populist Există un Astfel de Popor (ITN) al animatorului de televiziune şi politicianului Slavi Trifonov.

Potrivit unor sondaje de opinie, la încheierea campaniei electorale ITN avea 21.3-21.8%, un uşor avantaj faţă de GERB, care ar putea obţine 20.3-21.5% din voturi. Este posibil ca fostul partid de guvernământ GERB să piardă voturi în urma dezvăluirilor guvernului interimar cu privire la presupuse scandaluri de corupţie şi administrare defectuoasă.

GERB a câştigat alegerile parlamentare din 4 aprilie cu un procent de 26%, dar nu a reuşit să găsească parteneri pentru a forma o coaliţie. Formaţiunea ITN a obţinut 17.6% din voturi şi nu a dorit să formeze un guvern minoritar.

Se prefigurează, din nou, un parlament fragmentat, format din şase până la şapte partide. Este posibil ca formarea unui guvern să fie dificilă dacă partidele din tabăra anti-Borisov, reunite în jurul ITN, nu vor reuşi să ajungă să aibă majoritatea absolută.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 07:00 - 20:00 (04:00 - 17:00 GMT). După închiderea acestora vor fi date publicităţii estimările bazate pe rezultatele sondajelor realizate la ieşirea alegătorilor din secţiile de votare. Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate în termen de până la patru zile după alegeri.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy