Alegeri Germania. Merkel-Macron, lună de miere scurtă (France Presse)

Președintele francez Emmanuel Macron așteaptă mult de la alegerile parlamentare din Germania - programate pentru 24 septembrie - atât pentru el însuși, cât și pentru Franța și Europa. Dacă el se bucură dinainte de probabila reconfirmare duminică a cancelarului Angela Merkel, atunci luna de miere dintre cei doi ar putea să fie scurtă, comentează joi France Presse.

Șeful statului francez nu și-a cruțat eforturile de la alegerea sa în luna mai pentru a reface legătură puternică între Paris și Berlin, cu un plan ambițios de a "refonda" Europa după seismul provocat de Brexit.

Proiectul său european este, desigur, mai apropiat candidatului social-democrat Martin Schulz, dar el cultivă totuși complicitatea cu cancelarul german, provenit din tabăra conservatoare.

"Macron vede bine cât poate câștiga din poziția internațională a Angelei Merkel pentru a face să avanseze ideile sale în Europa", estimează Ronja Kempin, expert în probleme europene la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate (SWP).

Foarte activ pe scena europeană, președintele francez pledează pentru o reformă a zonei euro, care s-ar dori dotată cu un buget, un ministru de finanțe și un parlament proprii.

[citeste si]

Subiectul încalcă numeroase tabuuri pentru că dacă Franța intenționează să lanseze astfel investițiile și creșterea în Europa, Berlinul se îndoiește de tot ceea ce ar putea semăna cu o punere în comun a datoriilor și insistă pentru o supraveghere strictă a deficitelor publice.

"Macron și Merkel se cunosc bine, cancelarul este pregătit să-l susțină, dar există totuși divergențe reale", constată Claire Demesmay, politolog la Institutul german pentru politică externă (DGAP) din Berlin. Când Franța propune "solidaritate", împărțirea resurselor, Germania cere mai mult "control" din partea statelor, două principii "greu de împăcat", subliniază cercetătoarea.

Cine va finanța bugetul eurozonei? De ce puteri va dispune ministrul său de finanțe? Sunt numeroase întrebări care agită Germania, exponentul principal al ortodoxiei financiare.

În acest context, Emmanuel Macron a întreprins o serie de reforme economice și sociale cu scopul de a reduce datoria țării sale și a-i întări competitivitatea.

Cancelarul afișează totuși un sprijin prudent pentru Macron. "Președintele francez se vrea foarte ambițios și aceasta nu place tuturor la Berlin", afirmă cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel