Alegeri Franța. Emmanuel Macron, susținut de Francois Bayrou

Emmanuel Macron, candidatul independent la președinția Franței, a declarat miercuri că acceptă oferta de alianță propusă în cursul zilei de François Bayrou, liderul formațiunii de centru Mișcarea Democrată (MoDem), transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres. Francois Bayrou s-a retras din cursa pentru prezidențiale.

"Alianța propusă de François Bayrou se referă la valori și la idei" și "se înscrie pe deplin în demersul nostru de înnoire și de unitate. Din aceste considerente, o accept", a explicat Macron, la foarte scurt timp după anunțul făcut de liderul centrist.

El a calificat propunerea lui Bayrou drept "o cotitură în campania prezidențială" și "în viața politică".

Fostul ministru al economiei în guvernul Valls a mai precizat că se va întâlni cu Bayrou "chiar joi".

Într-o conferință de presă susținută în cursul după-amiezii, liderul MoDem a anunțat că nu va candida în alegerile din aprilie-mai pentru funcția supremă din stat, oferindu-i "o alianță" candidatului independent Emmanuel Macron

"Pentru că riscul este imens, pentru că francezii sunt dezorientați și adesea disperați, am decis să-i fac lui Emmanuel Macron o ofertă de alianță", a declarat Bayrou, indicând că dorește astfel să contracareze extrema dreapta.

"Trebuie schimbate lucrurile și trebuie schimbate de urgență. Să ne unim forțele (...) Această ofertă cuprinde exigențe care sunt de ordin general, a afirmat Bayrou, cerându-i lui Macron un angajament față de "o alianță veritabilă, o schimbare reală a practicilor și nu o reciclare a practicilor vechi". El a pus o serie de condiții, în special ca "programul prezentat de Macron să includă o lege al cărei scop să fie moralizarea vieții publice", dar și introducerea sistemului proporțional în alegerile legislative.

François Bayrou (65 de ani), un politician veteran proeuropean, fost ministru al educației, a mai candidat în alegerile prezidențiale din 2002, 2007 și 2012, nereușind însă niciodată să acceadă în turul secund. În 2012 a obținut în jur de 9% din voturi în primul tur, iar unele sondaje îl creditează în prezent cu 5-6% din opțiuni.

Anunțul lui Bayrou încheie o perioadă de mai multe luni în care liderul MoDem dăduse de înțeles că ar putea candida pentru a patra oară în alegerile prezidențiale.

Macron, în vârstă de 39 de ani, este plasat de sondaje umăr la umăr cu candidatul dreptei, François Fillon, pentru accederea în turul secund, pe primul loc fiind situată Marine Le Pen, șefa Frontului Național, care însă ar pierde în turul decisiv din 7 mai în fața oricăruia din cei doi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel