Alegeri Franța: Administrația Macron, situație dificilă

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Ministrul francez al justiției, François Bayrou, aliat-cheie al președintelui Emmanuel Macron, a anunțat într-o declarație pentru AFP, informează Agerpres, plecarea sa din guvern, în contextul în care însăși participarea formațiunii acestuia în noul cabinet ridică semne de întrebare.

"Am luat decizia de a nu face parte din următorul guvern. Voi susține o conferință de presă în această după-amiază la 17:00" (15:00 GMT), a declarat președintele Mișcării Democratice (MoDem), partid centrist care face obiectul unei anchete pentru modul în care au fost angajați militanți ai formațiunii ca asistenți în Parlamentul European.

Mâna dreaptă a lui Bayrou, Marielle de Sarnez, ministrul afacerilor europene, a anunțat de asemenea că va părăsi guvernul în plină formare după alegerile legislative de duminică, care au dat o majoritate absolută formațiunii președintelui Emmanuel Macron, La République en Marche (308 din 577 de locuri). Marielle de Sarnez va prelua conducerea grupului parlamentar MoDem în Adunarea Națională, camera inferioară unde această formațiune deține 42 de mandate.

Aceste anunțuri intervin după demisia, marți, a ministrului apărării, Sylvie Goulard, reprezentantă a aceluiași partid, pe fondul apelului făcut de președintele Emmanuel Macron de asanare a vieții politice.

Luni, președintele francez i-a cerut ministrului coeziunii teritoriilor, Richard Ferrand, implicat într-o afacere imobiliară, să părăsească guvernul pentru "a candida la președinția grupului" partidului prezidențial din Adunarea Națională.

"O alegere personală", a reacționat la Europe 1 purtătorul de cuvânt al guvernului Christophe Castaner, care a estimat că aceste plecări din guvern "simplifică situația" pentru Emmanuel Macron.

Problema participării MoDem la noul guvern al premierului Edouard Philippe nu era încă tranșată miercuri dimineață.

Francois Bayrou prezentase săptămâna trecută în executiv un proiect de lege privind asanarea vieții publice, rod al alianței create prin alăturarea în februarie a lui Emmanuel Macron. El urma să trimită acest text în parlament în această vară.

Potrivit experților, ceea ce părea la început o remaniere tehnică a guvernului condus de premierul Edouard Philippe în urma recentelor alegeri parlamentare pare să fie o schimbare mai profundă la nivelul executivului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel