ALEGERI CSM 2016. Mariana Ghena (ÎCCJ) propune schimbări majore pentru judecători

Mariana Ghena, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, are un proiect de candidatură pentru calitatea de membră a CSM în care-și propune să asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii de către instanțele judecătorești.

Mariana Ghena susține că legislația a evoluat într-un ritm rapid, au fost făcute modificări, completări, corectări, iar practica judiciară, inclusiv în ÎCCJ, a ajuns să fie neunitară, ceea ce a dus la neîncrederea în justiție. Judecătoarea subliniază că abundența legislativă paralizează activitatea judecătorilor.

În plus, susține că ”noile coduri au generat o abundență de interpretări”. Mariana Ghena atrage atenția că se impune reducerea termenului de judecare a recursului în interesul legii, ceea ce ar conduce la împiedicarea perpetuării interpretărilor diferite. S-ar impune, potrivit judecătoarei și identificarea unor mecanisme mai suple și mai rapide de unificare a practicii judiciare pentru a realiza predictibilitatea legii și evitarea pronunțării de soluții diferite. Judecătoarea ÎCCJ vrea ca judecătorii să fie nu numai dreptul, ci și responsabilitatea soluțiilor pe care le dă, ceea ce ar determina soluții uniforme sub aspectul jurisprudenței. Mariana Ghena are în proiectul său propunerea să fie sarcini clare într-o instanță de judecată, pentru președinte, vicepreședinte, președinte de secție și judecători. Astfel, ar fi sesizate mai ușor practicile neunitare care ar urma să fie trimise lună de lună către instanța superioară. În plus, va exista la fiecare curte de apel, pe secții, un judecător responsabil cu identificarea problemelor de drept cu interpretări diferite. Toți magistrații care se vor ocupa de acest aspect vor constitui Serviciul Național de Identificare a Problemelor de Drept cu Interpretări Diferite în Materie, organism cuprins în CSM. 

VEZI AICI PROIECTUL COMPLET

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel