Alegeri Belgia: Regele Philippe a început consultările în vederea formării unei coaliţii

Regele belgian Philippe s-a întâlnit luni cu lideri politici ai ţării, la o zi după alegeri federale al căror rezultat sugerează o divizare puternică şi viitoare discuţii dificile în vederea formării unei coaliţii, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Alegătorii din nordul vorbitor de olandeză au dat un impuls important partidului de extremă dreaptă Vlaams Belang, în timp ce naţionaliştii mai moderaţi N-VA au pierdut din sprijinul electoratului, dar rămân cea mai mare formaţiune în parlament.

În acelaşi timp, Verzii au câştigat susţinere în regiuni. Regele s-a întâlnit la început cu prim-ministrul Charles Michel, pe care l-a însărcinat să menţină un guvern interimar. El s-a întâlnit mai târziu cu preşedinţii Senatului şi al camerei inferioare, precum şi cu mai mulţi lideri de partid. Aproximativ 8 milioane de belgieni au fost chemaţi să-i aleagă pe cei 150 de reprezentanţi în camera inferioară a legislativului federal. Spectrul politic a fost mult timp divizat între nordul bogat al ţării vorbitor de olandeză şi sudul francofon sărac.

Dar rezultatele alegerilor au arătat o divizare deosebit de puternică, aminteşte agenţia germană de presă. Vlaams Belang a urcat la nivel naţional la aproximativ 12%, de la 3,67% în legislatura anterioară, în timp ce N-VA a coborât de la 20,26% în 2014 la puţin peste 16%. Partidul Socialist din Valonia a pierdut aproximativ două puncte procentuale (9,5%), dar rămâne cea mai mare formaţiune în Valonia francofonă şi în ansamblu al treilea cel mai mare partid. N-VA a făcut parte din guvernul de coaliţie de centru-dreapta al lui Michel până când l-a părăsit în decembrie din cauza unei dispute legate de migraţie.

Regele Philippe a decis atunci să numească un guvern interimar pentru a evita alegerile anticipate. Vlaams Belang a fost evitat ca partener de coaliţie de partidele centriste din Belgia, dar luni liderii săi au sugerat că va încerca o alianţă cu N-VA. Formarea guvernelor tinde să fie un proces complex şi de lungă durată în Belgia. În 2010, a avut nevoie de un record de 541 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel