Alegeri Austria. Sondajele indică o cursă strânsă

Norbert Hofer și Alexander van der Bellen
Norbert Hofer și Alexander van der Bellen

Ambii candidați la președinția Austriei s-au declarat duminică optimiști în privința rezultatului. În urma scrutinului, Austria ar putea deveni primul stat din Europa occidentală cu un președinte de extremă dreaptă.

"Sunt calm și optimist", le-a declarat reporterilor Norbert Hofer, populistul de extrema dreaptă susținut de Partidul Libertății (FPOe), după ce a votat în orașul său natal Pinkafeld (landul Burgenland, estul țării), situat în apropiere de granița ungară. "Nu vreau să ieșim din Uniunea Europeană", a insistat el, încercând să risipească temerile că, dacă va fi ales președinte, va încerca să organizeze un referendum de tip Brexit. Totuși, Hofer s-a pronunțat în favoarea unui referendum dacă Turcia ar urma să adere la UE sau dacă blocul european ar deveni prea centralizat, scrie Agerpres.

Sâmbătă, formațiunea sa politică s-a văzut nevoită să dezmintă niște declarații făcute de britanicul Nigel Farage, una dintre vocile cele mai importante în favoarea Brexitului, în care politicianul eurofob dădea ca sigură organizarea unui referendum privind ieșirea Austriei din UE dacă Hofer va câștiga alegerile.

Totodată, Norbert Hofer, în vârstă de 45 de ani, care în timpul campaniei a criticat imigrația masivă și politica europeană în privința imigrației, a declarat duminică, după ce a votat, că trebuie făcută diferența între "adevărații refugiați și imigranții economici". 

Surâzător, într-o zi însorită, dar friguroasă, Alexander Van der Bellen a apărut în jurul orelor locale 11:00 într-o secție din centrul Vienei pentru a vota. Van der Bellen le-a declarat duminică reporterilor în Viena că este optimist în ceea ce privește victoria sa. "Dar nu poți fi niciodată sigur", a declarat fostul profesor de economie.

După ce a votat, candidatul independent a prognozat că rezultatul votului se va cunoaște cel mai probabil marți. "Aceste alegeri nu se referă doar la două persoane, ci și la faptul dacă Austria va continua să fie un membru ferm al Uniunii Europene, un lucru care este în interesul întregii Europe", a declarat Van der Bellen, în vârstă de 72 de ani.

Sondajele de opinie indicau o cursă strânsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel