EXCLUSIV  Alegeri 2024 și diaspora: Percepția publicului asupra preferințelor politice ale celor plecați. Analiza sociologului Mădălina Hideg

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mai multe Românii, o singură țară!

Acum câțiva ani, președintele Klaus Iohannis vorbea, în contextul primelor proteste #rezist, despre mai multe Românii: o Românie a celor care se strângeau în fața Palatului Victoria și altă Românie a celor care scandau în fața Palatului Cotroceni. O Românie a progresului, a celor onești, care munceau și erau dispuși să se implice (˝România bunului simț˝ cum i-a spus președintele Iohannis) vs. o Românie discreționară, a celor pentru care, cocoțați pe spinarea statului, era bine oricum atât timp cât pot trăi în continuare fără grija zilei de mâine (așa cum erau catalogați susținătorii de atunci ai PSD și ai lui Liviu Dragnea). Puteam crede, totuși, că aveam mai multe Românii, dar o singură țară. 

România diasporei, văzută de publicul general

Analizând răspunsurile la o serie de întrebări publicate pe site-ul www.știridiaspora.ro, legate de percepția asupra opiniei diasporei legată de aspecte economice, sociale și politice, descoperim însă încă o Românie: a celor plecați în străinătate. Întrebările au fost publicate pe parcursul lunii octombrie. 

Românii cred că diaspora este interesată de îmbunătățirea sistemului sanitar din România

România Diasporei, din punct de vedere economic și social, este cea în care oamenii sunt foarte interesați de un sistem sanitar performant (55,3%), de buna funcționare a sistemului de asistență socială (51.3%) și de creșterea nivelului de trai (50.3%). În schimb, în opinia cititorilor site-ului, românii plecați în străinătate sunt mai puțin interesați ca România să adopte moneda unică europeană (31.4% dintre cititori spun că diaspora nu este interesată de acest aspect) sau de performanța sistemului educațional (27.1% cred că diaspora nu este interesată ca România să aibă universități în top 1000 cele mai bune universități din lume, și alți 26.8% cred că diaspora nu este interesată nici ca în România să fie rezultate mai bune la examenele naționale). 

Nu e sigur că diaspora își dorește ca România să adopte moneda Euro

Cititorii site-ului www.știridiaspora.ro  nu se pot pronunța clar asupra interesului pe care cred că românii plecați în străinătate îl au față de adoptarea de către România monedei unice europene: 29,1% cred că cei din diaspora ar fi interesați de acest lucru, în timp ce alți 31.4% spun că românii plecați nu sunt interesați de trecerea la Euro în România, iar alți 31.6% nu știu dacă cei din diaspora sunt sau nu interesați de acest subiect.

În percepția publicului general, diaspora mai degrabă își dorește ca România să fie primită în Shengen decât că este împotrivă sau indiferentă

În schimb, legat de primirea României în spațiul Schengen, 45.7% dintre cititori cred că diaspora și-ar dori asta pentru țara lor, în timp ce alți 24.5% dintre cititori cred că românii plecați nu își doresc neapărat asta.

Probabil că românii plecați își doresc ca țara lor să aibă o imagine mai bună în Europa 

Gândindu-se probabil că o imagine bună a României în general i-ar ajuta pe cei plecați să fie priviți mai bine în țările în care și-au stabilit reședința, 48.7% dintre cititorii știridiaspora.ro consideră că diaspora își dorește ca România să își îmbunătățească imaginea pe care o are pe plan extern. Unul din patru cititori crede că diaspora nu își dorește o imagine mai bună pentru România, iar unul din cinci nu poate exprima o părere clară referitor la acest aspect.

Destul de împărțită este și percepția generală asupra interesului manifestat de diaspora pentru creșterea economiei în România: 45.9% dintre respondenți cred că românii plecați vor ca economia să crească în România, 20.9 cred că diaspora nu vrea neapărat asta, iar alți 22.8% nu știu care este atitudinea diasporei vis-a-vis de acest subiect.

Unul din patru respondenți consideră că Diaspora este indiferentă legat de educația din România

Mulți cititori cred însă și că românilor plecați le este indiferent ce se întâmplă în țară, mai ales legat de includerea universităților românești în top 1000 din lume (24.2%), de rezultatele pe care le obțin copiii la examenele naționale (19.5%), legat de funcționarea sistemului de asistență socială (17.4%) sau de creșterea performanței sistemului sanitar (15.5%).

Percepția generală asupra opțiunilor politice ale diasporei

Din punct de vedere politic, România diasporei este diferită: dacă sondajele de opinie realizate la nivel național arată că PSD este pe locul întâi, urmat, la mare distanță de PNL, AUR și apoi USR, cititorii știridiaspora.ro consideră că românii plecați în străinătate au alte preferințe – 19.3% consideră că AUR este în topul preferințelor celor plecați, apoi USR (13.2% dintre cititori cred acest lucru), PSD (12.1%), PNL (9%) și SOS România – partidul Dianei Șoșoacă (7.4%). De precizat că ceasta nu este intenția de vot a diasporei, ci este percepția publicului larg asupra preferințelor politice ale celor plecați.

În concluzie, România diasporei este una în care se pune accent pe îmbunătățirea situației economice și sociale care afectează nivelului de trai în general, contând mai puțin sistemul educațional, intrarea în zona Euro sau în Schengen. Mai mult, România diasporei, din perspectiva publicului general este una ușor naționalistă, în care AUR și partidul Dianei Șoșoacă adună peste 25% dintre preferințe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel