ALEGERI 2020: RETRAGERI de teama Covid-19! Buică (AEP), precizări despre vot

rezultate alegeri 26 mai 2019
rezultate alegeri 26 mai 2019

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a făcut precizări despre cum se vor desfășura alegerile locale din 27 septembrie.

Șeful AEP a dezvăluit cum va vota un cetățean la alegerile locale. 

"Aşa cum dispune şi hotărârea de guvern, vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi. Vorbim de cetăţeni care vor primi la intrarea în secţia de votare mască şi dezinfectant. Întreg circuitul va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu răspândi acest virus. La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se. Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare. La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul. Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire  cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus", a precizat Constantin-Florin Mituleţu-Buică pentru Agerpres. 

La ce a dus pandemia de coronavirus

Întrebat dacă există reticenţe din partea experţilor electorali sau a operatorilor de calculator să se implice în organizarea acestui scrutin, având în vedere condiţiile generate de pandemie, directorul AEP a precizat: "Până la acest moment, avem retrageri normale sau suspendări normale, pentru că avem alegeri locale şi avem candidaţi la toate nivelurile - vorbim de comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene - şi avem cadrul legal care permite doar acelora care nu au rude până la gradul al doilea, sau inclusiv ei nu sunt candidaţi, să facă parte din acest corp electoral. Sunt retrageri normale.

Începând de săptămâna viitoare, vom vedea care sunt retragerile din acest corp, din cauza fricii de implicare în ziua votului şi de a nu fi infectaţi cu acest coronavirus." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel