Alegerea primarilor în două tururi. Proiectul PNL, respins în comisii. Urmează votul din Camera Deputaţilor

Comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor au respins, marţi, iniţiativa legislativă a Partidului Naţional Liberal care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit proiectului, pentru funcţia de primar centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin. 

Proiectul mai prevede că un al doilea tur de scrutin este organizat şi în cazul unui balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar. La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. 

Proiectul a fost adoptat în iunie 2016 de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. În noiembrie 2018, în plenul Camerei Deputaţilor, nu a fost întrunită majoritatea calificată pentru respingerea proiectului, astfel că s-a decis retrimiterea la comisie pentru un nou raport.

Vezi şi: BOMBA aruncată de Rareș Bogdan: Vom forța CĂDEREA GUVERNULUI!

Suni la 112? Ce pătești dacă faci farse 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel