Alba: Arest la domiciliu pentru unsprezece 'căutători de aur' din Roşia Montană

ROSIA MONTANA
ROSIA MONTANA

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a dispus, marţi seara, măsura arestului la domiciliu faţă de cei unsprezece inculpaţi arestaţi săptămâna trecută într-un dosar privind executarea de activităţi miniere fără drept în Roşia Montană, unde a fost exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. 

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat presei că instanţa a admis marţi contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva încheierii Tribunalului Alba, pe care a desfiinţat-o. În urma rejudecării, CA Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a luat faţă de toţi cei unsprezece măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, stabilind, totodată, şi mai multe obligaţii în sarcina acestora. Hotărârea este definitivă, a menţionat Cosmin Muntean.

Tribunalul Alba a dispus, miercuri, arestarea preventivă a unsprezece persoane anchetate într-un dosar privind executarea de activităţi miniere fără drept în Roşia Montană, unde a fost exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Pentru alte cinci persoane, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus măsura controlului judiciar, cu interdicţia de a părăsi judeţul în următoarele 60 de zile. Zeci de percheziţii, majoritatea în Roşia Montană, au fost efectuate săptămâna trecută de 160 de poliţişti din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale. Printre persoanele audiate s-au aflat şi un consilier judeţean, patronul unei discoteci din oraşul Cîmpeni, dar şi rude ale primarului din Roşia Montană.

[citeste si]

Potrivit unui comunicat transmis Agepres de către IPJ Alba, în urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro şi 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, precum şi cantitatea de 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională. Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste un kilogram şi jumătate de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 - 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate. În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roşiei. Uzina, aflată în conservare, aparţine exploatării de stat şi nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel