APCR trage un semnal de alarmă. Cei mai mulţi dintre românii din mediul rural depăşesc cu mult greutatea normală.
Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) trage un semnal de alarmă. 75% dintre locuitorii din mediul rural sunt supraponderali sau obezi. Astfel, 1.258 de oameni din mediul rural (dintre cei înscrişi în programul „Sănătatea vine la tine”) sunt supraponderali sau obezi, potrivit digi24.ro. Aceştia au beneficiat în ultimele 3 luni de investigații medicale gratuite în cadrul caravanei.
Preşedintele APCR, Cezar Ieremia, spune că 60% dintre persoanele consultate în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine” au aflat că au diabet. Totodată, 1 din 3 oameni au primit drept recomandare să facă un control suplimentar la cardiologie. „Problemele sunt multiple, oamenii de cele mai multe ori renunţă la tratament, cu alte cuvinte renunţă la viaţă, iată concluziile. Cifre alarmante, subdiagnosticare cronică, lipsa aderenţei la tratament şi a reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament. Mulţi pacienţi nu îşi cunosc afecţiunile şi tratamentul şi nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă.
Alţi pacienţi iau tratament fără a merge la medic – automedicaţie. Noi considerăm că, până la urmă, oamenii din mediul rural au fost abandonaţi, neavând acces la medicul de familie, la investigaţii de specialitate. Dacă nu avem educaţie sanitară, nu vom avea nici sănătate. Trebuie să intrăm într-o minimă realitate în ceea ce priveşte prevenţia, în ceea ce priveşte tratamentul, paliaţia, tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România”, a precizat şeful APCR.
În acest sens, senatorul PSD Adrian Streinu Cercel a propus realizarea unui cloud virtual cu toți medicii din România. În acest fel, ar putea fi contactați de medicii de familie atunci când este nevoie. Propunerea vine pe fondul lipsei acute de medici diabetologi.
Unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, nu există date oficiale, ultimul studiu fiind de acum aproape 10 ani. În ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la 124 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Autoritățile din România nu urmăresc, însă, acest fenomen. Singurul studiu oficial conține date din 2015 şi arată că la toate grupele de vârstă studiate, adică 7-9 ani ponderea copiilor cu probleme de greutate este de peste 25%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu