Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul viitor. De ce să tai pe jumătate un măr

Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul viitor. De ce să tai pe jumătate un măr / Foto: Pixabay
Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul viitor. De ce să tai pe jumătate un măr / Foto: Pixabay

Află în articol ce obiceiuri și superstiții există în Ajunul Crăciunului.

Știm deja cu toții că în Ajunul Crăciunului, potrivit tradiției, se merge cu colindatul. Mici și mari anunță prin colindele lor nașterea lui Isus Hristos. Tot în Ajun se împodobește bradul, dar pe lângă obiceiurile bine cunoscute, există și altele, mai puțin știute.

De ce să ții post negru în Ajunul Crăciunului

De exemplu, în popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. Mai mult, este indicat chiar ca acest post negru să fie respectat până se ivește prima stea de seară, care amintește de steaua observată de magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să se mănânce nimic și astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc și va fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie, scrie Digi24.ro. Acest lucru este reamintit adesea și de preoți, care le amintesc oamenilor că în Ajunul Crăciunului nu se mănâncă din carnea, sarmalele sau tochitura preparată pentru masa de Crăciun.

Superstițiile din Ajunul Crăciunului

Una dintre superstițiile legate de Ajunul Crăciunului spune că cei care au împrumutat tot felul de lucruri prin sat, au datoria să adune obiectele și să le aducă acasă la ei. De asemenea, fetele nemăritate își roagă mamele să-l convingă pe preot să stea câteva minute pe laița lor și să mănânce câte ceva, ca astfel pețitorii lor să nu întârzie.

În ziua de Ajun, cei care vor să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează taie pe jumătate un măr. Dacă fructul are viermi la interior, se spune că omul va fi urmărit de boală, iar dacă mărul este intact, înseamnă că persoana va avea parte de sănătate în noul an. Un măr putred, însă, anunța moartea.

Deși gospodinele își doresc ca locuințele lor să lucească de curățenie de Crăciun, multe greșesc atunci când se apucă să facă ordine fix în Ajun. În această zi nu este permis măturatul. O veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă. Totodată, creștinii nu au voie să bea rachiu în Ajunul Crăciunului.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet scrie traditii-superstitii.ro. O altă superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă. În Ajunul Crăciunului este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel