AIRBUS, dată în judecată de o firmă din România. Se cer daune de peste 5,5 milioane de euro

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Una dintre filialele Airbus din România, Airbus Helicopters Industries SRL, dar şi compania mamă din Franţa, Airbus Helicopters SAS, au fost date în judecată de o firmă din România care se ocupă de intermedieri în vânzări de aeronave. Firma care a intentat procesul a intrat în insolvenţă cu aproximativ 3 luni înainte de acţiunea din justiţie. Cere daune de peste 5,5 milioane de euro. 

Firma reclamantă este Heltech SRL, cu obiect principal de activitate intermediarea în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane. 

"În motivarea cererii, debitoarea a arătat că, ulterior înființării, societatea a derulat activități specifice obiectului de activitate, oferind consultanță de specialitate în cadrul unor contracte privind achiziția de aeronave. Deși inițial profitabilă, activitatea societății a fost serios afectată de refuzul principalului partener contractual de a-și executa obligațiile asumate, cu toate că Heltech prestase în condiții de excelență serviciile de consultanță contractate", se arată în motivarea deciziei instanței de judecată de a admite cererea de intrare în insolvență a Heltech SRL, conform Profit.ro.

Firma reclamantă, datorii de aproape 275.000 lei

Heltech SRL are datorii de aproximativ 275.000 lei, iar creditorii sunt cei doi asociaţi ai firmei, Ovidiu Zegheru şi Paul Ciucioi, plus alte două persoane urmaşe ale unui fost acţionar decedat. La creditori ar figura şi o creanţă ANAF, de 35 de lei. 

"(...)  pe rolul Tribunalul București (…) a fost înregistrată cererea de chemare în judecată intentată de către SC Heltech SRL, în calitate de reclamant, împotriva Airbus Helicopters Industries SRL și Airbus Helicopters SAS, în calitate de pârâți (…). Prin această acțiune, SC Heltech SRL pretinde de la pârâte suma de 5.557.443 euro, cu titlu de daune-interese", se menționează într-un document al administratorului judiciar al Heltech.

Airbus Helicopters SAS a transmis, conform sursei citate, că nu va comenta chestiuni juridice, în timp ce reprezentanţii firmei reclamante au anunţat că nu vor furniza detalii splimentare, dat fiind că procesul este pe rol. 

CEO-ul Airbus, avertisment pentru Guvern. S-ar putea închide uzina de la Ghimbav

Bruno Even, CEO-ul Airbus Helicopters SAS, a explicat recent că dacă Guvernul român nu ia decizii privind achiziţionarea unor elicoptere pentru armată, uzina de la Ghimbav ar putea fi închisă definitiv. 

"Nu pot să o susțin în contextul actual, într-o piață dificilă, nu pot susține costul unei fabrici care nu are o activitate", a spus Even.

Declaraţia a venit la doar două săptămâni după ce Airbus Helicopters România a livrat primele H135 de generaţie nouă statului român. Compania mai are două livrări programate până la mijlocul anului 2021. În 2019, Airbus Helicopters România a câştigat licitaţia pentru furnizarea a 10 elicoptere uşoare către IGSU, un contract estimat la aproape 65 de milioane de euro, fără TVA. 

Angajaţi de la divizia germană a Airbus, concediaţi în România 

Premium Aerotec, subsidiara din România a diviziei germane a Airbus, a concediat anul trecut peste 15 % dintre angajaţi (130 din 900). Asta din cauza unor estimări că, din cauza efectelor restricţiilor pandemice, comenzile de producţie de avioane vor scădea cu 35 %. 

"Volumul activității desfășurate de salariați este direct proporțional cu numărul de piese/ansamble/subansamble produse, astfel că scăderea comenzilor a condus în mod direct la scăderea activităților desfășurate de către persoanele care îndeplinesc atribuțiile posturilor respective", se menționează într-un document citat de cei de la Profit.ro, din care reiese că s-au purtat discuții și pentru eventuala preluare a unor salariați disponibilizați de către Airbus Helicopters și IAR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel