AIEA a detectat 'particule de uraniu' la un complex nedeclarat din Iran

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a detectat 'particule de uraniu natural' într-un loc nedeclarat din Iran, conform unui raport consultat de către AFP luni la Viena. 

'Agenţia a detectat particule de uraniu natural de origine antropogenică într-un loc din Iran nedeclarat Agenţiei', se arată în raport. AIEA nu a numit acest loc. Potrivit unor surse diplomatice citate anterior de AFP, AIEA a transmis întrebări Teheranului în legătură cu un loc semnalat de Israel în trecut ca putând să găzduiască activităţi presupus nucleare.

O sursă a spus că AIEA a prevalat în primăvară eşantioane din acest loc din districtul Turquzabad din Teheran. Conform AIEA, Iranul a început de asemenea de la 9 noiembrie să îmbogăţească uraniu la complexul său subteran Fordo, relatează şi Reuters. Raportul confirmă astfel că Iranul şi-a intensificat procesul de îmbogăţire a uraniului, stocul de uraniu slab îmbogăţit atingând acum echivalentul a 551 de kilograme.

Acordul încheiat de Iran cu marile puteri în 2015 nu permite decât un stoc limitat la 300 de kilograme. Iranul depăşeşte treptat limitele acordului privind activităţile nucleare, ca răspuns la retragerea de anul trecut a SUA din înţelegere şi la noile sancţiuni ale Washingtonului împotriva Teheranului. Iranul susţine că poate renunţa rapid la aceste depăşiri dacă SUA îşi ridică sancţiunile, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel